Novinky

  • 13.03.2024 Neutral Massa kvůli ne-titulu žaluje FIA a FOM o dvě miliardy korun

  • 20.02.2024 Good Takuma Sato je výkonným poradcem Honda Racing Corporation

  • 13.02.2024 Good FIA má nového technického ředitele monopostů - Jana Monchauxe

Facebook Instagram

Magnussen měl začít ve Force India

Magnussen měl začít ve Force India

Whitmarsh mínil, Dennis měnil

Kevin Magnussen se podělil o perličku ze svých začátků ve F1. Téměř celý rok 2013 byl přesvědčen, že pokud se následující rok dostane do F1, bude jezdcem týmu Force India. Nabídka závodit za McLaren ho překvapila, přestože byl v jeho juniorském programu.

McLaren a Force India tehdy navázaly technickou spolupráci. Ale zároveň probíhal boj o vládu nad McLarenem, který tehdy vyhrál Ron Dennis. Dennisovi možná neseděl mladý Mexičan Sergio Pérez, Toho Martin Whitmarsh ulovil z juniorského programu Ferrari, ale během roku se o něm u McLarenu říkalo, že je moc namyšlený a těžko se s ním vychází. Dennis rozhodl, že chce do týmu raději Magnussena a Pérez zakotvil u Force India.

"Vlastně jsem si myslel, že budu závodit za Force India," prozradil Magnussen v pořadu Beyond the Grid. "Neměl jsem smlouvu, ale potřesením rukou bylo dohodnuto, že budu závodit za tým Force India a McLaren mu na oplátku dodá nějaké věci. Postup měl být takový, že budu pár let závodit za Force India, pak mě převezme McLaren. Jenže Whitmarsh odešel, přišel Ron a začal měnit mnoho věcí. A já jsem byl jedna z nich."

Magnussen tím ale moc nezískal. Rok závodil za trápící se McLaren.

"Dostal jsem Pérezovo místo a tehdy jsem si myslel, jaké to mám štěstí. Jenže Force India v ten rok získala tři nebo čtyři pódia a my pouze jedno. Takže by nebylo špatné být ve Force India," konstatoval po letech dánský závodník.

Dennis na konci roku k Jensonu Buttonovi získal Fernanda Alonsa, takže na Magnussena zbylo místo na lavičce náhradníků a o pár měsíců později přišel i o ně. Ale prý to nebyl Dennis, kdo chtěl raději Buttona.

"Muselo se hlasovat. Vím, kdo dal hlas mně, a kdo byl proti. Hlasovalo devět lidí a sedm chtělo mě. Jenže proti byli Mansour a Bahrajnci (dva velcí akcionáři McLarenu), takže to rozhodlo. S Ronem byli na válečné stezce, takže když něco chtěl, oni hlasovali naopak," povzdechl si Magnussen.