Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Magnussen u McLarenu pravděpodobně končí

Magnussen u McLarenu pravděpodobně končí

Další smlouvu už nedostane, nahradí ho Vandoorne.

Autosport přináší zprávu, že Kevin Magnussen zůstane u McLarenu pouze do konce sezony 2015. Pak si bude muset hledat jiného zaměstnavatele.

Dán byl součástí juniorského programu McLarenu a po zisku titulu šampiona Formule Renault 3.5 v roce 2013 se stal jeho závodním jezdcem. Sezóna 2014 ale jednak nedopadla pro McLaren nejlíp a jednak to byl rok přípravy na obnovení partnerství s Hondou. Do týmu přišel Fernando Alonso, který se stal týmovým kolegou Jensona Buttona a Magnussenovi zůstalo pouze místo náhradního a vývojového pilota. Po roce však zřejmě přijde i o to.

Příčinou jeho odchodu má být Stoffel Vandoorne, další junior McLarenu. 23letému Belgičanovi se letos podařilo ovládnout sérii GP2, ale přesto se mu nedaří najít volný závodní kokpit.

"Snad F1," odpověděl Vandoorne během uplynulého víkendu na dotaz ohledně jeho plánů na sezonu 2016. "Dělám pro to všechno a teď mohu říct, že jsem získal titul GP2 dva podniky před koncem sezóny. Další závod je až za měsíc, takže se můžu věnovat tomu, co budu dělat příští rok. Bohužel, momentálně nic nemám, ale jsem optimistický."

Pokud si tedy Vandoorne nenajde místo na startu velkých cen, a volných míst je již velmi málo, McLaren ho angažuje na místo náhradního jezdce a hlavního testovacího pilota. Bude se učit pracovat v simulátoru a na trať by se měl dostat alespoň během testů.

Spekuluje se, že aby nevypadl ze závodního rytmu, McLaren-Honda mu najdou místo v japonské sérii Super Formula. Honda je jedním ze dvou dodavatelů motorů této série, Magnussen se naučí pracovat v japonském týmu a možná si získá srdce japonských fanoušků. Pokud by mu to tam náhodou na první pokus nevyšlo, alespoň si nezkazí dobré jméno získané spolu s titulem v GP2, jelikož japonskou sérii sleduje v Evropě málokdo.

Co ale bude s Magnussenem? Podle Autosportu je jedním z trojice kandidátů na místo u Lotusu, ze kterého se příští sezónu může stát tovární tým Renaultu. Dalšími dvěma jmény na seznamu mají být Francouz Jean-Eric Vergne a současný náhradní jezdec týmu, Jolyon Palmer. Další volná místa mají už jen Manor a Haas.

Mladého Dána může těšit alespoň podpora Jensona Buttona, který ho označil za momentálně nejlepšího jezdce na trhu.

"Kevin si zaslouží místo v F1," řekl mistr světa z roku 2009. "Nevím, jestli má šanci obsadit některou z pár zbývajících závodních sedaček, ale určitě je nejlepším volným jezdcem na trhu. Mohu ho doporučit každému, komu ještě zbylo volné místo. Nejvíc se mi na něm líbí jeho vůle uspět. Tvrdě pracuje, aby ze sebe dostal sto procent a zároveň dostává maximum i z členů svého týmu. To je vzácná vlastnost. Určitě by byl pro každý z těch týmů velkým přínosem. Během sezóny 2014, když jsme byli týmovými kolegy, jsem měl příležitost dobře jej poznat. Je extrémně talentovaný a extrémně rychlý."