Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Dominance jednoho týmu je v F1 normální

Dominance jednoho týmu je v F1 normální

Prost a Boullier proti Hornerovu návrhu.

Christian Horner, šéf Red Bull Racingu, v Austrálii rozpoutal diskusi o tom, zda je pro moderní F1 přijatelné akceptovat dominanci jednoho týmu. Podle něj to kazí show a FIA by měla vůči Mercedesu nějak zakročit. Proti se už postavili sportovní šéf Mercedesu Toto Wolff i vedení zákaznického Williamsu, to však byly očekávané reakce. Proti umělému vyrovnávání výkonu jsou však i další osobnosti F1, včetně čtyřnásobného mistra světa F1 a ambasadora Renaultu Alaina Prosta a Erica Boulliera, závodního ředitele McLarenu.

"Tak se zdá, že lidé už nejsou schopni akceptovat dominanci jednoho týmu, který je lepší než ostatní," řekl Prost v rozhovoru pro F1i. "Ale Formule 1 taková není. Formule 1 je o soutěžení a Mercedes se připravoval tři nebo čtyři roky. Bohužel, nyní může tři až čtyři roky trvat, než se jim někdo vyrovná, ale to je taky součástí hry."

Jediný výrobce, který na tom byl v Austrálii hůř než Renault, je Honda. Šéf jejího partnerského týmu McLaren však fanoušky vyzývá k trpělivosti.

"Vůbec si nemyslím, že by to uškodilo sportu," řekl Boullier o dominantních výkonech vozů Mercedesu. "Samozřejmě, každý by chtěl vidět vyrovnané pole jako v letech 2012 a 2013, ale každá změna technických pravidel otevírá dveře vytvoření odstupů a mezer. Žádné překvapení. Pokud chcete vidět, jak někdo bojuje proti Mercedesu, musíte se vyzbrojit trpělivostí. Doženeme je."

Prost se vyjádřil také k dlouhodobým problémům malých týmů. On sám po ukončení kariéry jezdce F1 převzal tým Ligier a dal mu jméno Prost Grand Prix, ale po pěti letech vyhlásil bankrot. Současná situace je ale horší, protože Evropa se stále nevzpamatovala z hospodářské a finanční krize.

"To, co se děje s týmy na konci pole, malými týmy, se dělo vždycky. Vždy měly problémy, ale nyní jsou jejich problémy naléhavější. Jsme v ekonomické krizi a je mimořádně obtížné najít nějakého sponzora," dodal Prost.