Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Renault upozorňuje: Máme víc žetonů

Renault upozorňuje: Máme víc žetonů

Během sezóny může přijít s výraznými změnami.

Renault nevykročil do sezóny správnou nohou. Francouzská pohonná jednotka měla už v Austrálii dvě závažné poruchy a ani v Malajsii se její týmy nedokázaly zapojit do souboje mezi Mercedesem a Ferrari. Podle ředitele Renault Sport F1 na tom má podíl náhlá změna pravidel během zimní přestávky. V prosinci se FIA rozhodla uznat, že v pravidlech je díra umožňující upravovat pohonné jednotky i během sezóny. Původně měl být vývoj jednotek zmražen už 28. února a k rozmrazení by došlo až po skončení sezóny.

"Během zimy jsme postupovali agresivně, ale uškodila nám změna předpisů," řekl Cyril Abiteboul během rozhovoru pro ESPN. "Asi si vzpomínáte, že kolem toho byl… Ne zmatek, spíše nejistota zda se změní pravidlo týkající se používání žetonů. V jednu chvíli jsme byli připraveni použít ještě před prvním závodem všech 32 žetonů, a pak se to 16. prosince změnilo. Myslím, že až tehdy bylo potvrzeno, že se povolí vývoj během sezóny. Pro nás, s naším typem programu přípravy to nebyly ideální podmínky."

Renault použil během zimy nejméně žetonů, pouze 20. Ferrari jich využilo 22 a Mercedes až 25. Abiteboul proto upozorňuje, že porovnávání jejich aktuálních pohonných jednotek s Mercedesem není úplně spravedlivé. Jakmile jednotku lépe sladí s podvozkem Red Bull Racingu, budou z ní jezdci moct dostat víc výkonu a během sezóny ji mohou díky většímu množství žetonů zlepšit výrazněji než jejich německý konkurent.

"Mohli jsme žetony využít lépe? Možná. Neexistuje žádné omezení benefitu z jednoho žetonu, ale nemůžete říct, že zaostáváme v oblasti výkonu (ve srovnání s minulým rokem). Mercedes svůj vývoj také nezastavil a použil k tomu 25 žetonů, zatímco my pouze 20. To znamená, že udělal více změn než my. A to by si měl uvědomit také Red Bull."