Novinky

  • 20.05.2024 Good Verstappen v neděli kromě Imoly opanoval také Nürburgring - v simulátoru

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

Facebook Instagram

FIA nevybrala dvanáctý tým F1

FIA nevybrala dvanáctý tým F1

Ani jeden z uchazečů nebyl dost dobrý.

FIA se neúspěšně pokoušela najít vhodného kandidáta na obsazení místa dvanáctého týmu F1. Letos v MS F1 soutěží 10 týmů a loni byl ve výběrovém řízení úspěšný Haas F1, který se již připravuje na start do Velké ceny Austrálie 2016. Tím se dostáváme na číslo 11, pravidla však počítají s maximálně dvanácti týmy. FIA tedy vypsala další soutěž, avšak tentokrát se nenašel ani jeden vhodný kandidát.

"Ani jednomu z přihlášených se nepodařilo splnit kritéria FIA pro nový tým," oznámil mluvčí Mezinárodní automobilové federace. Ten zároveň prozradil, že se přihlásili dva vážní zájemci, jejich jména však musí zůstat tajemstvím.

Co to znamená? Příští rok do F1 určitě nevstoupí žádný nový tým kromě Haas F1 a s vysokou pravděpodobností se tak nestane ani v roce 2017, jelikož další výběrové řízení zřejmě neproběhne dříve než během příští sezóny. Jinak by tomu bylo pouze pokud by se našel vážný a prestižní zájemce, například automobilka se zájmem vybudovat tovární tým.

Nadále probíhá výběr dodavatele pneumatik pro sezóny 2017 až 2019, tam ale FIA odsouhlasila Pirelli i Michelin a nyní se čeká na dohodu jednoho z výrobců s Berniem Ecclestonem zastupujícím Formula One Management.