Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Sauber ve Spa s novými motory Ferrari

Sauber ve Spa s novými motory Ferrari

Povedou nové koňské síly a upravená křídla až k bodům?

Sezona začala pro Sauber výborným 14 bodovým zásahem ve Velké ceně Austrálie. Na pár týdnů se zdálo, že se vrátil Sauber jak jsme ho znali před rokem 2014, ale pak jakoby inženýři ve Švýcarsku zaspali. Jejich tým se pomalu ale jistě propadá pořadím a dno je už nebezpečně blízko. Jen 5 bodů za ním je stále nebezpečnější McLaren a pak už zbude jen bezzubá Marussia. Má Sauber ještě vůbec vůli bojovat o lepší umístění? V Spa nasadí balík vylepšení a bude doufat ve velké zlepšení. Dalším plusem by mělo být nasazení nové, o něco výkonnější verze pohonných jednotek Ferrari, kterou Scuderia používá již od Velké ceny Kanady.

"Už se těšíme na lepší výkony. Vděčit za ně budeme spoustě progresivně zaváděných vylepšení a ve Spa budou oba vozy C34 vybaveny silnějšími pohonnými jednotkami Ferrari a křídly připravenými speciálně pro tuto trať," řekl Giampaolo Dall'Ara, šéf traťových operací Sauberu. "I zde budou hrát důležitou roli trakce a brzdění, ale ještě důležitější budou stabilita a reaktivita. Okruh si proto vyžádá velmi specifické nastavení."

V Austrálii však Sauber nezaujal pouze svým výkonem na trati, ale také soudním sporem s Giedo van der Gardem. Holanďan měl platnou smlouvu, ale jelikož do kokpitu se nakonec nedostal, musel mu Sauber vyplatit štědré odškodné. Monisha Kaltenborn neprozradila, jak moc teď ty peníze Sauberu chybí v rozpočtu na vývoj vozu, ale fanoušky ujišťuje, že tým je po těžkých časech opět stabilní a již hledí vstříc další sezóně.

"Naše finanční situace se celkově zlepšila," řekla šéfka týmu, která ještě před začátkem letní přestávky prodloužila smlouvy oběma současným jezdcům. "Začalo se to pomalu zlepšovat už na konci minulého roku. Možná to byly malé kroky, ale vedly správným směrem. Pokud by to bylo jinak, tak by se tito jezdci (Felipe Nasr a Marcus Ericsson) asi tak snadno nerozhodli, že do toho chtějí jít s námi. Takže máme základ a pokračujeme správným směrem."

A proč vlastně jezdci dostali nové smlouvy tak nezvykle brzy?

"Prostě nám to dá konzistenci a samozřejmě i stabilitu. (V tomto období) se vždy šíří různé spekulace, jezdci dostávají otázky a nevědí, jak na ně odpovědět. Nyní je situace jasná, vše je transparentní a všem už je jasné, že není o čem spekulovat."

Po epizodách se smlouvami Adriana Sutila a Gieda van der Gardeho se však Kaltenborn možná raduje předčasně. Na trhu by se ještě mohli objevit Kimi Räikkönen nebo Jenson Button, kteří by dokázali pořádně roztočit velký přestupový kolotoč a v případě přebrání Lotusu Renaultem nemusí mít nic jisté například ani Pastor Maldonado.