Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Button podle čtenářů Autosportu nejlepším jezdcem

Button podle čtenářů Autosportu nejlepším jezdcem

Dali mu přednost před M. Schumacherem, ten se nedostavil.

Brit Jenson Button získal cenu pro nejlepšího automobilového jezdce uplynulého roku, kterou tradičně uděluje odborný britský magazín Autosport. Třetímu muži letošního šampionátu formule 1 dali hlasující čtenáři časopisu přednost před sedminásobným mistrem světa Michaelem Schumacherem. Německý fenomén sice opět posouval ve formuli 1 historické rekordy, ale v prestižní anketě neuspěl stejně jako loni, kdy zvítězil Kolumbijec Juan Pablo Montoya.

Button na nedělním slavnostním vyhlášení výsledků neskrýval rozpaky. "Připadám si divně, protože Michael letos vyhrál tolik závodů a všechny nás deklasoval," prohlásil čtyřiadvacetiletý závodník, který převzal cenu od bývalého dvojnásobného šampiona Fina Miky Häkkinena.

Button stále čeká na své první vítězství ve formuli 1. Letos dojel čtyřikrát druhý a pomohl stáji BAR ke druhému místu v Poháru konstruktérů za suverénním Ferrari.

Schumacher v tomto roce vyhrál 13 z 18 závodů a seriál zcela ovládl. O svém úspěchu v anketě Autosportu si však její pětinásobný vítěz zřejmě po loňském nezdaru nedělal iluze a na galavečer se nedostavil.

Ferrari se dostalo satisfakce alespoň díky vítězství jeho monopostu v kategorii nejlepší vůz roku. Cenu převzal hlavní inženýr italské stáje Rory Byrne.

Nováčkem roku byl vyhlášen Američan A.J. Allmendinger, který závodí v zámořském seriálu ChampCar. Nejlepším jezdcem rallye čtenáři zvolili mistra světa Francouze Sebastiena Loeba a jeho Citroën Xsara je nejlepším vozem v automobilových soutěžích.