Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Sauber má nový superpočítač

Sauber má nový superpočítač

530 procesorů spočítá 2.332.000.000.000 operací za sekundu.

Tým Petera Saubera představil nový superpočítač s kódovým označením Albert. Švýcarský tým by měl toto zařízení používat pro výpočty na poli CFD (Computational fluid dynamics).
 
CFD se zabývá simulací dynamiky tekutin. Tuto metodu lze prakticky využít při analýze a návrhu aerodynamických komponent. CFD rovněž představuje doplněk k aerodynamickému tunelu. Výzkum na tomto poli by měl Sauberu pomoci při konstrukci nového vozu a jeho následném vylepšování.
 
"Tím, že jsme postavili nový aerodynamický tunel, jsme udělali velký krok v oblasti aerodynamiky," uvedl šéf stáje Sauber u příležitosti spuštění nového superpočítače.
 
"Spuštění superpočítače představuje další krok v oblasti aerodynamiky. Všechny aktivity naše sledují stejný cíl. Chceme se zlepšit a snížit rozdíl mezi námi a předními týmy."
 
Podle zdrojů z týmu je Albert jedním z nejvýkonějších superpočítačů ve formuli 1 a automobilovém průmyslu vůbec. Zařízení dokáže vykonat 2.332.000.000.000 operací za sekundu.
 
Superpočítač byl postaven společností Dalco a sestává z 530 šedesátičtyřbitových procesorů AMD Opteron.
 
"Aerodynamika nabývá v posledních letech na významu a má dnes na svědomí zhruba tři čtvrtiny výkonu vozu formule 1. To rovněž znamená, že i význam CFD roste," dodal Sauber.