Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Předběžná verze startovní listiny závodu GT v Macau

Předběžná verze startovní listiny závodu GT v Macau

Třetina pole z více jak dvou desítek zájemců se utká o druhý Světový pohár.

Ve čtvrtek 6. října odhalila Mezinárodní automobilová federace první verzi startovní listiny SJM Macau GT Cupu. Jeho součástí jsou boje vybraných účastníků o druhý Světový pohár GT pod patronátem FIA. Podnik se uskuteční ve dnech 17. – 20. listopadu na 6,2 kilometru dlouhém městském okruhu Guia.

V současnosti je přihlášeno celkem 24 zájemců reprezentujících osm výrobců a sedmnáct týmů. Startovní listinu s řazením dle startovních čísel si můžete otevřít anebo stáhnout Zde, v tomto článku budete seznámeni s podrobnějším popisem účastníků.

Letos se utkají o trofej FIA čtyři výrobci: loni vítězný Mercedes-AMG, druhé Audi, páté Porsche a nově zúčastněné Lamborghini. V porovnání s loňským rokem chybí Aston Martin a McLaren. Bez nároku na světový titul doplní pole opět vozy Bentley a Ferrari, nově i BMW a Nissan.

Pro výrobci určené týmy se týká odlišné určení reprezentujících pilotů, kdy místo tří jsou dva. Původní sčítání bodů dvou nejvýše umístěných zástupců výrobce je nahrazeno pouze umístěním lepšího vozu.

Nejpočetněji zastoupenou automobilkou vozem bude Audi R8 LMS se sedmi exempláři. Pro boje o Světový pohár GT byl tentokráte vybrán pouze belgický Team WRT. Ten využije služeb trojnásobného vítěze z městského okruhu v Macau Eduarda Mortaru (2011-2013; č. 7) a svého špičkového pilota Laurense Vanthoora (č. 8).

Pouze o vavříny prestižního podniku GT závodů bojuje německý Phoenix (č. 15, pilot bude oznámen později), místní stáj s Marchy Leem (č. 16) a čínský tým Absolute (č. 11, Cheng Confu). Výčet uzavírá tým HCB-Rutronik s dvojicí vozů (č. 28 a č. 29) a méně zkušenými jezdci.

V závěsu je se šesti vozy Porsche. Současná verze listiny uvádí starší model 997, jeho využití je minimálně u továrnou vybraného zástupce nepravděpodobné. Německá stáj Manthey využije služeb továrních jezdců Earla Bambera (č. 911) a Kevina Estreho (č. 912) .

Britsko-hongkongský Craft-Bamboo nahradil loni použitý Aston Martin Vantage GT3 vozy Porsche. Ze svých řad znovu vybral vítěze z Macaa z roku 2008 Darryla O´Younga (č. 99) a Richarda Lyonse (č. 88). Od amatérů v barvách Gruppe M a Modena Motorsports nelze očekávat útok na přední příčky.

Obhajovat triumfy z předchozích dvou ročníků bude v barvách Mercedes-AMG Driving Academy Maro Engel (č. 1). Také letos jej doplní v sestavě německé stáje Renger Van der Zande (č. 2). Třetím vozem s trojcípou hvězdou je vůz asijského týmu D2.

1. FIA GT Světový pohár

Foto: CGPM

Pouze s dvojicí vozů, které budou zároveň posledními účastníky bojujícími o Světový pohár GT bude Lamborghini. Čínský tým FFF loni reprezentoval McLaren, letos využívá italskou techniku. Znovu využije zkušeností Couta (č. 55), kterého doplní výrobcem pověřený Bortolotti (č. 5).

 

Dva vozy ponesou logo vzpínajícího se koníka. Účastníka BGTS Spirit of Race letos zastřešoval tým AF Corse, s nímž je spojen thajský jezdec Pasin Lathouras (50). Ze země vycházejícího slunce dorazí tým HubAuto Racing.

Prolínání dvou generací vozů GT3 bude patrné u stájí s BMW. Ještě nedávnou minulost typu Z4 připomene australský Modena Enginnering (č. 17, Capo), současnost s typem M6 německý Rowe (č. 9, Catsburg)

S jedním vozem Bentley nastoupí tým Absolute (č. 10, Fong). Posledním účastníkem je Nissan GT-R stáje Spirit Z, prozatím bez uvedení jména jezdce.

Další informace budou průběžně zveřejňovány v Grand magazínu. V týdnu před zahájením podniku bude vydán souhrnný článek s důležitými informacemi o závodě.