Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Michel Jourdain Jr. do NASCAR?

Michel Jourdain Jr. do NASCAR?

Nejpopulárnější Mexičan v Champ Cars je zřejmě na odchodu

V těchto dnech se zřejmě rozhoduje o dalším směru kariéry nejpopulárnějšího mexického jezdce série Champ Cars. Je velmi pravděpodobné, že Michel Jourdain Jr. zakotví pro příští sezóny v americkém seriálu NASCAR, konkrétně v sérii NASCAR Busch League. Především pro mexické fanoušky závodů monopostů je to nevítaná zpráva, ale bohužel nepostrádá svou logiku.

Po sezóně 2003, kdy v týmu Bobbyho Rahala bojoval Jourdain dlouho o titul šampióna, musely být loňské výsledky v týmu RuSport pro Jourdaina zklamáním. Ve většině závodů ho dokonce zastínil stájový kolega A.J. Allmendinger a nedlouho po skončení sezóny byl pro letošní rok nahrazen v týmu RuSport Justinem Wilsonem. O další budoucnosti Jourdaina se pak dlouho spekulovalo a protože má za sebou velmi silné mexické sponzory a je i ve Spojených státech velmi populární, málokdo pochyboval o jeho dalším působení v Champ Cars.

Je známo, že Jourdain jednal s týmy HVM ( bývalý Herdez Competition) a Forsythe Racing. Během prosince ale do jednání vstoupili zástupci NASCAR, kteří chtějí pro příští sezóny rozšířit závody série i do Mexika (tam pojede série Busch svůj první závod již 6. března tohoto roku na okruhu v Mexico City). Pro zvýšení zájmu tedy hledali mexického jezdce, který by pomohl závody NASCAR v Mexiku zpopularizovat. Původně se jednalo o účasti Jourdaina pouze pro závod v Mexiku, ale podle posledních zpráv z mexického tisku je tento týden Jourdain v sídle stáje PPC Racing v Charlotte, kde by měl s tímto týmem působícím v sérii Busch League podepsat smlouvu na celou příští sezónu.

Podle majitele týmu PPC Racing pana Grega Pollixe se tak již dokonce stalo.

Připomeňme, že právě rozhodnutí Jourdaina zůstat v loňském roce v Champ Cars a nevyužít finančně výhodné nabídky pokračovat s Rahalem v IRL bylo zřejmě jedním z faktorů, který pomohl zachránit Champ Cars v nejkritičtějším období těsně před prvním závodem v Long Beach, kdy sérii náhle opustily týmy Maria Fernandeze a Bobbyho Rahala.

Podle Jourdainova manažera však je zamýšlený kontrakt se sérií NASCAR Busch League nesrovnatelně výhodnější, než cokoliv co mohly nabídnout týmy CCWS včetně Forsythe.