Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Paul Stoddart nechce platit Ferrari nesmyslné peníze

Paul Stoddart nechce platit Ferrari nesmyslné peníze

I když jim vlastně žádné neplatí...

Paul Stoddart, šéf týmu s nejmenším rozpočtem, zaútočil na Ferrari, že „nesmyslně“ bere nejvíce peněz. Ferrari má díky Concordské dohodě o přerozdělování financí více peněz než ostatní týmy. To je mj. také odvislé od každoročních výsledků v šampionátu: Nový tým po tři roky nebere nic, Toyota na základě letošních výsledků získá peníze z televizních práv poprvé.
 
Paul Stoddart ovšem svou kritiku podal tak, že vyzněla jakoby ostatní týmy platily Ferrari peníze.
 
„Proč ostatní týmy platí Ferrari peníze, skutečné peníze, každý rok, díky Concordské dohodě?“ zeptal se šéf Minardi. „Proč propána, s našimi omezenými zdroji, musíme každý rok dávat Ferrari peníze? Neexistuje pro to žádný dobrý důvod.
 
Odpovědí, které se nám dostává je, že je to za historický přínos tomuto sportu,“ dodal Stoddart.
 
Skutečnost je taková, že žádný tým do svého rozpočtu nezanáší položku Účet Ferrari. Navíc týmy s daným přerozdělováním financí souhlasily při podpisu Concordské dohody, které jim na oplátku nabídlo desetiletou jistotu těchto peněz.
 
Že si důležitost Ferrari pro sport uvědomují i jeho konkurenti, o tom svědčí fakt, že všechny zástupci konkurenční série Granf Prix World Championship podepsali dvousetstránkovou dohodu, která Ferrari uznává větší podíl peněz. Přeci jen těží mj. i z toho, že závodí právě proti Ferrari.
 
Luca di Montezemolo, prezident Ferrari, vyhrožuje, že nebude-li po jehom, z formule 1 odejde. Ale podobně jako Stoddartova hra má i tato Montezemolova cílenou strategii. Pro Ferrari je totiž účast ve formuli 1 stejně důležitá jako pro ostatní týmy možnost proti nim závodit.