Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Briatore, Villeneuve a zaprodaná duše Williamsu

Briatore, Villeneuve a zaprodaná duše Williamsu

Souboj peněženek vyhrál Rus

V posledních dnech se objevila vyjádření dvou známých osobností světa F1 na téma poslední volné závodní sedačky, která zůstala u týmu Williams. Obě velmi negativní.

Flavio Briatore, bývalý šéf týmů Benetton a Renault, který byl při mistrovských titulech Michaela Schumachera i Fernanda Alonsa, poskytl rozhovor magazínu Speed ​​Week.

"Je mi strašně líto, že Kubica nepřesvědčil Williams," řekl Briatore. Druhý nejstarší britský tým se přitom oficiálně stále rozhoduje, kdo bude týmovým kolegou Lanceho Strolla a Briatore bezostyšně kazí překvapení. Většina fanoušků by si ale asi více přála comeback zraněného Kubici než debut ruského jezdce Sergeje Sirotkina, jenž za posledních šest let v prestižnějších sériích nasbíral pouze osm pohárů pro vítěze. Nicméně díky třetím místům v GP2 Series 2015 a 2016 má nárok na udělení superlicence.

Briatore rovnou prozradil, že nerozhodly jezdecké schopnosti, ale miliony dolarů.

"Zkusili všechno, ale Rus má obrovský rozpočet," řekl Ital o Sirotkinovi, jehož podporuje miliardář Boris Romanovič Rotenberg. "Mluvíme tu o přibližně o dvaceti milionech. Kubica by dokázal dát dohromady něco mezi sedmi a deseti miliony. Je mi to moc líto."

Briatore informace údajně načerpal z rozhovoru s Nikem Rosbergem, bývalým jezdcem Williamsu, který se před pár měsíci zhostil role Kubicova manažera.

"Pokud by se Robert vrátil do F1, velmi by jí to prospělo. Divím se, že mu vedení série nepodalo pomocnou ruku."

Jacques Villeneuve, v roce 1997 zatím poslední mistr světa, který získal titul ve voze Williamsu, se jistě nepočítá mezi Kubicovy fanoušky. Vždyť nedávno se velmi divil, jak by někdo s omezenou pohyblivostí jedné ruky mohl chtít konkurovat nejlepším jezdcům světa. Vysoké mínění ale nemá ani o Sirotkinovi a ani o svém krajanovi Strollovi, synovi miliardáře Lawrence Strolla. Zdá se mu, že kdysi skvělý tým musel přijít o svou duši, když mu už nestačí jeden extrémně bohatý jezdec a druhou sedačku prý prostě prodá za nejvyšší nabídku.

"Dokonce i Massa byl rychlejší než Lance. Jeho jedno pódiové umístění v Baku mě nepřesvědčilo, měl pouze štěstí. Zaprodali svou duši kvůli miliardám Lawrence Strolla, který se nestará o nic jiného, ​​jen o svého syna," řekl Villeneuve.

Že Williams výběr omezil na jezdce s největší podporou sponzorů už loni naznačil i Felipe Massa, kterého tento tým již podruhé poslal do důchodu.

"Když jsem o tom mluvil s Williamsem, bylo řečeno, že finanční situace je velmi, velmi těžká. Tak jsem jim řekl, ať mi dají vědět před Velkou cenou Brazílie. Informovali mě, že půjdou jinou cestou," řekl Massa ještě během víkendu VC Brazílie.