Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Sirotkin není paydriver, tvrdí Williams a SMP

Sirotkin není paydriver, tvrdí Williams a SMP

Ruský jezdec má smlouvu na několik let

Patnáct milionů liber nebo dvacet milionů dolarů, někde v tomto rozmezí se má pohybovat částka, která teď na účet Williamsu přijde z ruské banky SMP. Cvrlikali o tom už i vrabci na stromě. Necháte se přesvědčit, že navzdory závratné částce hrají peníze v této dohodě až druhé housle a Williams si Sirotkina vybral hlavně kvůli jeho talentu?

"Se Sergejem máme víceletý kontrakt," prozradil o Sirotkinově smlouvě Mike O'Driscoll, generální ředitel Williamsu. "Sergej si zasloužil naši důvěru. Nikdy nemluvíme o detailech smlouvy s naším jezdcem, jako to nedělají ani jiné týmy F1. Ale mohu vám říci, že je to víceletý kontrakt, takže se připravte, že Sergeje budete roky vídat v barvách Williamsu. Během testů byla nejvíce do očí bijící Sergejova chladnokrevnost v momentě, když si uvědomil, že se od něj očekává maximální výkon. Od jeho prvních kol bylo v garáži cítit nadšení inženýrů ohromených jeho časy, jeho zpětnou vazbou a jeho precizností. Neudělal žádné chyby, takže jsme rychle získali pocit, že je to úžasný jezdec. Opravdu všichni inženýři se shodli v názoru, že tohoto jezdce chceme mít v našem voze."

Se stejnou podporou přišel technický ředitel Paddy Lowe: "Je vzrušující, co všechno může Sergej dokázat v tomto a v mnoha následujících letech. Jak řekl Mike, začíná víceleté partnerství se Sergejem a s SMP Racing.

To, co dělá SMP, na nás učinilo velký dojem. V tom, jak vést a podporovat mladé jezdce, si z něj zbytek světa může brát příklad. Všichni chceme, aby se na vrchol motorsportu dostali ti nejtalentovanější, ne pouze talentovaní jezdci s pomocí náhody, štěstí nebo peněz."

SMP totiž nepodporuje pouze Sirotkina, má několik (ruských) jezdců v domácích sériích. Ve vytrvalostních závodech jste si mohli povšimnout týmu SMP Racing. Jezdce má v juniorských monopostech i kláních vozů kategorie GT. Boris Romanovič Rotenberg, zakladatel SMP, tak sponzoring povýšil na manažerskou činnost s programem pro mladé jezdce.

"Peníze hrají důležitou roli, avšak Sirotkin se tam (do Williamsu) nedostal díky nim, ale svému sportovnímu nadání. Myslím, že to je důvod, proč si ho Williams vybral. Je to skvělá zpráva a dobrý příklad toho, že mladí jezdci z našeho programu mohou být velmi úspěšní. V Rusku máme více než 1500 motokáristů a ti teď vědí, že cesta do F1 je volná. Je velmi důležité, že jsme se dohodli s Williamsem. Je to tým, který toho hodně udělal pro rozvoj automobilového závodního sportu a dokáže soupeřit se stájemi, jakými jsou McLaren nebo Ferrari," prohlásil Rotenberg.