Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

McLaren se připravuje na odchod z formule 1

McLaren se připravuje na odchod z formule 1

Nevěří však ani, že by Ferrari samo dokázalo konkurovat GPWC.

Ron Dennis prohlásil, že připravuje McLaren na odchod z formule 1. Této možnosti pak využije, bude-li třeba.

Tyto aktivity jsou směrovány na konec roku 2007, kdy skončí platnost smluvních závazků týmů formule 1 k FIA a majitelům komerčních práv, které tvoří tvz. Concordskou dohodu.

Po skončení platnosti Concordské dohody připravují automobilky Renault, BMW a DaimlerChrysler pod sdružením Grand Prix World Championship za podpory Hondy a Toyoty alternativní sérii, kterou nově nazývají Grand Prix Motor Racing.

McLaren se nechal slyšet, že neni jisté, zda i po roce 2007 bude spojen s formulí 1 a dělá všechno pro to, aby se v této době mohl svobodně rozhodnout.

"Od roku 2008 budeme chtít být v pozici, kdy se budeme moci rozhodnout, zda pokračovat ve formuli 1 nebo ne," řekl Ron Dennis. "Chceme mít možnost z formule 1 odejít, nebude-li pro nás komerčně atraktivní."

Jinými slovy to znamená, že se McLaren nechce podepsat pod novou Concordskou dohodu, ke které se zavázalo zatím jen Ferrari, a to nejméně do roku 2012. McLaren dokonce řekl, že se nezúčastní žádné Grand Prix série, pokud nedude možnost závodit na slušné úrovni.

Výkonný ředitel McLarenu Martin Whitmarsh však nevěří, že v roce 2008 vzniknou dvě závodní série takového kalibru.

"Chceme, aby v roce 2008 byla aplikována doporučení sdružení GPWC," řekl Martin Whitmarsh. "Nevěříme, že tu budou dvě série, a také nevěříme, že by Ferrari dokázalo samotné závodit v sérii konkurující GPWC."