Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Uvidíme příští rok Buttona ve Williamsu?

Uvidíme příští rok Buttona ve Williamsu?

Vše záleží paradoxně na BAR.

Podle šéfa Williamsu Sira Franka Williamse je šance na návrat Jensona Buttona do týmu z Grove od roku 2006 zcela mimo jeho kontrolu. Britský pilot by v příští sezóně do Williamsu zcela jistě uvedl, pokud by BAR nedokázal do Grand Prix Itálie splnit jistá výkonová kritéria.
 
I když Williams ve snaze získat Buttona pro letošní sezónu neuspěl, můžeme se příští rok přeci jen dočkat návratu Jensona do Grove. Tahanice mezi stájemi British American Racing a Williams ukončilo koncem minulého roku až rozhodnutí Komise formule 1 pro smlouvy a Button byl donucen setrvat v BAR.
 
Williams však má na Buttona opci. To v praxi znamená, že BAR musí splnit určitá výkonová kritéria, pokud si chce udržet Jensona i v příštím roce.
 
Na otázku médií, zda-li by Button přestoupil příští rok z BAR do Williamsu, Sir Frank odpověděl: “To nezáleží jen na nás. Záleží to také na tom, co bude dělat BAR.
 
Musí nasbírat určité procento bodů v porovnání s vedoucím mužem šampionátu. Pokud BAR nezíská do konce srpna odpovídající pozici vzhledem k lídrovi šampionátu, pak opce BAR automaticky vyprší."
 
Podmínky opce jsou všeobecně známé. Překvapením je však skutečnost, že pokud by Williams získal na Buttona nárok, tak mu musí i zajistit místo v kokpitu závodního vozu. Button by se tak stal pilotem Williamsu.
"Musí k nám přijít a my ho musíme posadit do auta,” vysvětluje Williams.
 
Williams potvrdil, že BAR musí získat 75 procent bodů v porovnání s lídrem šampionátu a to do konce letošního srpna, tedy po Grand Prix Turecka. O Buttonově budoucnosti se tak rozhodne ještě před tím, než týmy přijedou do Monzy na Grand Prix Itálie.