Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Sirotkinův trest za prohřešek na startu zničil závod

Sirotkinův trest za prohřešek na startu zničil závod

Williams: Poslední dvě místa v cíli

Opojná chvíle optimistických nadějí brzy pominula. Williams v první fázi kvalifikace podlehl mámivému přeludu, že by mohl se soupeři ze středu pole svádět vyrovnané souboje. Závod však britskou stáj rychle vyvedl z omylu.

Jezdci ve williamsech obsadili poslední dvě místa. Horší byli jen ti, kteří nedojeli. Dalo by se říct, že na tom měla částečný podíl i smůla, ale Williams jí jde v poslední době naproti. Tak tomu bylo i v prestižní VC Monaka.

Paddy Lowe, vedoucí technik, závod hodnotil slovy: „Dnešek nám přinesl velké zklamání, protože se pro nás víkend vyvíjel až do závodu slibně. Už proto, že Sergej startoval z lepší pozice, než se nám v poslední době stávalo. Bohužel jsme měli na startovním roštu u Sergejova auta problém s montáží kol. Dali jsme to do pořádku až po tříminutovém limitu. Za to si musel v uličce před boxy odpykat desetivteřinový trest, a to ho přišlo draho. Za polem zůstal pozadu o půl kola – a měl po závodění. Celý zbytek odpoledne musel reagovat na modré praporky a uhýbat rychlejším. Přešli jsme na strategii dvou zastávek, protože v případě, že si neudržíte pozici, je to pak nejrychlejší. Dobré je, že se mu na konci, když měl před sebou volno, povedlo zajet pár rychlých kol. Co se týká Lance, v devátém kole píchl pneumatiku, když se mu přehřály brzdy. Následkem toho se rozpálil ráfek a guma praskla. U druhé sady pneumatik se nám to nepodařilo vyřešit – a opakovalo se to.

 

Sergej Sirotkin dostal přísný trest za prohřešek týmu na startovním roštu

 

Z těchto slov vyplývá, že ani jezdci nemohli mít dobrou náladu. „Není ideální dopadnout tak jako my, ale v určitém ohledu to byl dobrý závod. Auto mi rozhodně dovolilo bojovat. Myslím, že mělo slušnou rychlost a nebyli jsme bez šance na body, jenže jsme měli smůlu v tom, co nás potkalo na startovním roštu, za což následoval trest,“ stručně komentoval svůj výkon Sergej Sirotkin (16. místo).

Lance Stroll (17. místo) k tomu dodal: „Byl to hrozný den. V devátém kole mi praskla pneumatika a ztratil jsem moře času tím, že jsem musel do boxů. Potom mě auta předjížděla o kolo, komisaři na mě mávali modrými praporky a musel jsem soupeře pouštět. Celý závod jsme měli problémy s teplotou. Dostal jsem pokyn, ať si nechávám za soupeři odstup, aby se auto jízdou v těsném závěsu nepřehřívalo. Takže jsem neměl šanci. Dneska jsme prostě nezávodili.

 

Lance Stroll přiznal, že v Monaku vlastně ani nezávodili...