Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Ferrari nebude mít za Restu přímou náhradu

Ferrari nebude mít za Restu přímou náhradu

Tým se asi beztak bude muset zmenšit

Scuderia Ferrari oznámila, že křeslo její šéfdesignéra zůstane prázdné. Jak bylo oznámeno, Simone Resta přijal místo technického ředitele Sauberu a Ferrari netrvá na dodržení výpovědní lhůty, přestože se jedná o zaměstnance, který v Maranellu strávil 17 let svého profesního života. Nehodlá ale hledat náhradu u některého z konkurenčních týmů a dokonce ani nepovýší žádného ze svých zaměstnanců.

Funkce šéfkonstruktéra se rozpustí mezi několik inženýrů a manažerů. Toto řešení by mělo vyhovovat z dlouhodobého hlediska. Je už téměř jisté, že F1 bude velké týmy nutit snižovat stavy zaměstnanců, aby se do roku 2021 ztratila propast mezi bohatými a chudšími stájemi.

Zároveň to zapadá do konceptu, na kterém Ferrari pracuje už několik let. Po nástupu Mattia Binotta do funkce technického ředitele dostávají více důvěry inženýři odchovaní v Maranellu. Vedoucí jednotlivých oddělení a oblastí vývoje jsou nahrazováni pracovními skupinami. V té, která vznikne po Restově odchodu, by měli působit jeho dosavadní zástupce Fabio Montecchio, šéfaerodynamik David Sanchéz a Enrico Cardile, specialista na aerodynamiku získaný z programu Ferrari v GT v roce 2016.

Spekuluje se, že Resta nabídku přijal kvůli kariérnímu růstu, neboť Binotto se úspěšně usadil na místě technického ředitele Ferrari a tenhle post léta nebude k mání. Přitom Sauber by měl rychle růst, pokud do něj majetkově vstoupí jeho nynější titulární sponzor Alfa Romeo, sesterská značka Ferrari.