Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Verstappen je kliďasem, to jen ti novináři...

Verstappen je kliďasem, to jen ti novináři...

Red Bull: Úspěch na nemilované trati

Trať na ostrově Notre Dame není pro Red Bull právě tím pravým ořechovým. S přihlédnutím k tomu nakonec tým z Kanady odjíždí docela spokojen.

Max Verstappen tentokrát nic nerozbil a vystoupil na stupně vítězů, Daniel Ricciardo se chytrou taktikou dostal před Lewise Hamiltona. „V éře hybridů jsme tady ještě nikdy nebyli tak blízko špičce,“ pochvaloval si Helmut Marko.

Verstappen (3. místo) ukázal zuby hned po startu, když si vyšlápl na Bottase. Na poslední chvíli se ale stáhl zpátky a zabránil tak dalšímu maléru. „Nemohl (nebo nesměl?) jsem tolik riskovat,“ doznal. „Vždycky chci dosáhnout co nejlepšího výsledku. Kdyby tomu tak nebylo, neodváděl bych dobře svou práci. Někteří jezdci se potřebují za volantem rozzuřit. Já k nim nepatřím. Nejsem žádný cholerik, i když mně to novináři neustále podsouvají.

Po dlouhé době mohli mechanici Verstappenovi zatleskat

Strategie, založená na prvním úseku absolvovaném na hyperměkkých gumách, nebyla účinná. Nizozemec zajel do boxů a obul superměkkou směs. „Na té by tady odjel dvě velké ceny,“ konstatoval sarkasticky šéf týmu Christian Horner.

Ve finiši ještě jednou Verstappen Bottasovi zatopil. Fin se pak na tiskovce po závodě hájil, že mu docházel benzin a musel zpomalit. „To jsi měl tedy kliku. Nebo umíš setsakra dobře počítat,“ zareagoval s úsměvem „Mad Max“, který pozval všechny svoje mechaniky na večeři: „Táhneme za jeden provaz a hlavně se letos na mém autě už nadřeli víc, než je zdrávo...

Ricciarda (4. místo) zaskočilo, jak snadno se po startu dostal před Räikkönena: „Kimi se zachoval skutečně přátelsky a ponechal mně dostatek místa. Iceman nebyl dneska tedy rozhodně chladnokrevný,“ smál se sympatický Australan, jenž ovšem svým začátkem také nebyl dvakrát nadšen.

Ricciardo se v průběhu velké ceny pořád něčemu divil

Podruhé se nestačil divit, když už v šestnáctém kole před ním jedoucí Hamilton na tvrdších pneumatikách zamířil do boxů. „Je pravda, že na nich nevypadal nejlépe. Dostal jsem pokyn, abych z hypersoftů vymačkal, co v nich ještě zbylo. Podařilo se,“ uvedl lakonicky. Obhájce titulu si to ovšem nehodlal nechat líbit a jal se na monopost s rudými býky na bočnicích dorážet. Ricciardo si ho ale k tělu nepustil: „Se čtvrtým místem jsem relativně srozuměn. Měl jsem drobnou nesnáz s kalibrací motoru, což se projevilo na jízdních vlastnostech. To vysvětluje, proč jsou moje časy tak nevyrovnané.“