Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Ferrari a FIA odmítají požadavek Stoddarta

Ferrari a FIA odmítají požadavek Stoddarta

Šéf Minardi je znechucen politickými hrátkami.

Paul Stoddart si v pátek ráno musel uvědomit, že bojuje s větrnými mlýny a že jeho vozy do Grand Prix Austrálie dost možná nevyjedou. Musel by se stát zázrak, aby se vozy z Faenzy objevily na okruhu Albert Park. Zázrakem se v této souvislosti rozumí získání souhlasu Ferrari a FIA.Australan se však rozhodně nevzdává a i nadále bojuje o možnost zúčastni t se prvního závodu letošní sezóny.

Po schůzce s představiteli FIA Stoddart prohlásil, že naděje Minardi je skutečně malá a že je "totálně znechucen politickými hrátkami."

Schůzka Stoddarta s šéfem Ferrari Jeanem Todtem, jehož podpis je klíčem ke startu Minardi v GP Austrálie, prý nikam nevedla.

"Jean Todt řekl, že mi nepodepíše žádný papír. Udělal by to pouze tehdy, pokud by taková žádost přišla oficiálně od Charlieho Whitinga (FIA). Jsme obětí politických her," dodal Stoddart.

Podle Maxe Mosleyho "by přinejmenším tři týmy protestovaly proti startu vozu neodpovídajícího nařízením. Naší prací je toto vynutit."

Mosley v tiskovém prohlášení zveřejněném v pátek uvedl: "Paul věděl o nových nařízeních týkajících se karosérie od 6. září 2004. Jeho tým pro tyto změny v ten den hlasoval ve shodě se všemi ostatními týmy.

Jsme si vědomi toho, že má v Melbourne nejnovější karosérii, která ještě neprošla testem. Není pravděpodobné, že po něm budou chtít organizátoři kompenzaci, pokud se rozhodne nestartovat."

Stoddart byl sice modrý vztekem, ale přesto se dokázal kontrolovat, když mluvil k novinářům. "Mohu se na to vykašlat. Prostě nechápu, proč lidé dělají takové věci. Přišel jsem za Jeanem Todtem po půlnoci, ihned poté co dorazil. Teď je to již jen o politice."

Stoddart očekává, že politické harašení bude ještě nějakou dobu pokračovat. Stoddart zvažuje možnost nasazení nové a netestované karosérie odpovídající technickým nařízením.

"Budu se pokoušet hrát dál tuto stupidní hru. Doufám, že se mi podaří získat jiný dokument s podpisy," uvedl Australan.

"Musíme to zkusit a získat podpisy. Budeme hrát tu hloupou hru a necháme politiku ničit závodění, což je přesně to, co se teď děje."

Piloti Minardi Christijan Albers a Patrick Freisacher by za normálních okolností vyjeli do prvního tréninku mezi prvními. Nakonec však oba zůstali sedět v garáži a do prvního tréninku nenastoupili.