Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

V Blanchimontu DRS zóna nevznikne

V Blanchimontu DRS zóna nevznikne

Bylo by to příliš nebezpečné

Někteří piloti projevili přání vytvořit na okruhu Spa-Francorchamps další DRS zónu. V rychlém úseku Blanchimont však nevznikne. Proti se ústy Charlieho Whitinga postavila FIA.

Mluvil jsem o tom s několika lidmi, kteří ji chtěli zavést mezi zatáčkami 16 a 17, ale je to zcela nereálné,“ uvedl ředitel velkých cen. „Není to dobrý nápad.“ Hlavním důvodem zamítavého stanoviska jsou bezpečnostní důvody. Pasáž se už nyní projíždí rychlostí přes 320 km/h.

Její pověst navíc není nejlepší. V roce 2001 tu po souboji s Eddiem Irvinem zle havaroval Luciano Burti. Zranění ho vyřadilo pro zbytek sezony (u týmu Prost ho tenkrát zastoupil Tomáš Enge) a jak se později ukázalo, ukončilo jeho kariéru ve F1. Před třemi roky si tady v závodě tehdejší GP2 zlomil Daniel de Jong bederní obratel a zůstal tři měsíce mimo hru.

 

Takhle dopadl v Blanchimontu v roce 2001 vůz Luciana Burtiho

 

Oponenti mohou namítnout, že podobně ošemetná sekce v Silverstone se letos DRS dočkala. Jenže se v ní rozbili Marcus Ericsson a Romain Grosjean. Esteban Ocon proto rozhodnutí FIA chápe: „V Silverstone jsem téměř úplně ztrácel přítlak na zadní nápravu. Auto bylo enormně neklidné. V okamžiku jsi mohl všechno ztratit.

Při Velké ceně Belgie tak budou fungovat dvě zavedené DRS zóny – v prostoru startu a cíle a na rovince Kemmel před nájezdem do Les Combes.