Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Hamilton miluje jízdu v mokru, ale přesto se modlil

Hamilton miluje jízdu v mokru, ale přesto se modlil

Mercedes: Déšť zhatil změnu plánu

Tomu se říká vydolovat z kvalifikace maximum. Hamilton znovu potvrdil, že je mistrem okamžiku. V pravou chvíli se dokáže maximálně soustředit na vrcholný výkon a prokázal to i tentokrát. Asi se umí modlit.

Lewis Hamilton (1. místo) vybojoval už 78. pole position v kariéře. Už je asi zbytečné opakovat, že se jedná o historický rekord a že Michaela Schumachera už překonal o rovných 10 vítězných kvalifikací. Popáté bude stát ve Francorchampsu na první pozici a poosmé v první řadě. Obojí jsou belgické rekordy. Zároveň se jedná o jubilejní 350. start vozu s motorem Mercedes z první řady a desátý z první řady pro Mercedes v Belgii.

Miluju jízdu v mokru, ale asi nedokážu slovy popsat, jak to dnes bylo na dráze těžké,“ radoval se v cíli Lewis Hamilton. „Všichni jsme chodili po špičkách a modlili se, abychom nezablokovali kola. Z hladkých gum jsme ve třetí části kvalifikace přešli rovnou na přechodné, takže jsme měli jen hrstku kol na to, abychom je vyzkoušeli a sehráli se s autem z hlediska jízdní stability. Abychom zjistili, v kterých místech je dráha suchá a kde mokrá. V první zatáčce jsem vyjel z trati a hned v dalším kole ve dvanácté, a tak mi zbylo jediné kolo, v kterém jsem musel zajet nejlepší čas. V těch závěrečných minutách už povrch dráhy osychal. Věděl jsem, že na to rychlostně mám, jenom jsem musel najít správnou rovnováhu, a ta se v každé zatáčce liší. Takové podmínky závodění mám rád. Myslel jsem si, že když vydrží sucho, jsme ve hře o špici. Věděl jsem, že to bude těsné, ale zároveň jsem měl za to, že bych mohl mít před oběma ferrari náskok. Ferrari bylo favorit, ale podařilo se mi dostat před ně. Včera byl Sebastian stabilně velmi silný, proto to zítra bude těžké. V prvním kole to bude do Les Combes daleko a víme, že ferrari jsou na rovinkách strašně rychlá. Uvidíme, jak se to zítra vyvrbí.“ 

Lewis Hamilton získal už 78. pole position v kariéře ve F1 

Naopak Valtteri Bottas (10. místo) bude stát až úplně vzadu po penalizaci za výměnu motoru. Neměl tedy co ztratit a v závěru za deště ani nevyjel, aby zbytečně neriskoval. Původní plán totiž zhatilo počasí. Přidal k tomu své vysvětlení: „Dnešní odpoledne bylo trochu zvláštní. Člověk přistupuje ke kvalifikaci jinak, když ví, že na výsledku moc nezáleží, protože postavení na startu neovlivní. Původně jsme vlastně měli v plánu vyjet jenom v první části kvalifikace. Až krátce před ní jsme plán změnili, abych Lewisovi umožnil se vyvézt ve větrném stínu. Jenže pak se v třetí části dalo do deště a proto jsme od toho nápadu nakonec upustili. Naštěstí to neuškodilo našemu původnímu plánu, protože jsme se kvalifikovali na měkké sadě. Právě s touhle směsí jsme beztak chtěli jít na start. Závodit na téhle trati je radost. Proto se na zítřek těším a věřím, že se naskytnou příležitosti popolézt nahoru. Na této trati se dá předjíždět a auto tady máme na velmi dobré úrovni, tak se na závod těším. Zároveň si ho budu koukat trochu užít.

Valtteri Bottas bude kvůli výměně motoru startovat až z poslední řady