Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Ricciardo se vyzbrojil minimálním přítlakem

Ricciardo se vyzbrojil minimálním přítlakem

Red Bull: Zázraky se nedějí

Maxe Verstappena (5. místo) dnes na okruhu Monza poháněl nejnovější motor Renault, tzv. Spec C. Na zázrak to ale nestačilo a nizozemský závodník ztratil na pole position 1,5 sekundy. Romain Grosjean z týmu Haas používajícího motor Ferrari byl pouze o 0,3 sekundy pomalejší a bude mu dělat společnost ve třetí startovní řadě.

"Monza je pro nás nejhorší tratí, takže páté místo je to, co jsme před tímto víkendem očekávali," řekl Verstappen, evidentně smířený s osudem. "Je to naše obvyklá pozice, takže ani nejsem zklamaný. Dnes jsme tu prostě byli proto, abychom zajeli co nejlepší kvalifikaci v rámci našich možností. Více se udělat nedalo. Je strašné, kolik času ztrácíme na rovinkách, ale tak to prostě je.

Cítím rozdíl mezi starým a novým motorem, může to být tak jeden a půl desetiny. Takže je to zlepšení, ale potřebovali bychom mnohem větší, abychom byli konkurenceschopní."

Monza evidentně není tratí Red Bullu (ani Renaultu)

Daniel Ricciardo (15. místo) ani nebojoval. Také sáhl po nové verzi motoru Renault, jenže kvůli poruchám v úvodu sezony již překročil povolený limit. Jelikož věděl, že ho čeká penalizace a start z chvostu pole, divákům se ukázal pouze v jednom kole v Q1. Mnohem větší show jim však slibuje na zítřek, kdy se bude s vozem nastaveným na co nejvyšší maximální rychlost prodírat skrz velkou skupinu jezdců ze středu pole.

"Vůz jsme nastavili na minimální přítlak. Dál se už zajít nedalo, jedině kdybychom odmontovali zadní křídlo, což by ale asi beztak nedovolila pravidla. Vyšší rychlost na rovinkách už z vozu nedostaneme a právě ta bude pro mě v závodě důležitá. Úžasné, jak tyto vozy sedí na trati, i když maximálně uberete přítlak. Zatáčky se projíždějí ohromnou rychlostí, proto jsou kola tak rychlá," řekl Ricciardo.