Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Bottas ví, že rovinka do druhé zatáčky je dlouhá

Bottas ví, že rovinka do druhé zatáčky je dlouhá

Mercedes: Kompletní první řada

Mercedes byl nejlepší ve dvou trénincích a ovládl i kvalifikaci. Proto nikoho nepřekvapí, že na startu VC Ruska obsadí první řadu. Překvapivější je však skutečnost, že pole position vybojoval Valtteri Bottas.

Pro Fina je to šesté postavení v čele startu v kariéře a druhé v této sezoně. Mercedesu jako dodavateli pohonných jednotek tím pomohl završit 90. kompletní první řadu. V hlavní roli se proto cítil velmi dobře.

Valtteri Bottas (1. místo) svůj výkon popsal slovy: „Od mého posledního vítězství v kvalifikaci, letos v Rakousku, uteklo hodně vody, proto mám krásný pocit! Po třetím tréninku jsme udělali několik změn, a v kvalifikaci se mi auto ovládalo lépe. Podařilo se mi zajet solidní čas skoro v každé kvalifikační jízdě. Do třetí části jsem musel dát všechno. Výborné kolo se mi povedlo v druhé jízdě. Stačilo to na prvenství, tak jsem spokojený. Zatím tady máme dobrou rychlost. V pátek to bylo s Ferrari a Red Bullem hodně vyrovnané, ale dnes jsme byli silnější. Snad dokážeme s konkurencí držet krok i zítra. Ferrari bude také silné, ale naše auto by nám mělo dát šanci s ním bojovat o vítězství. Rozhodující bude start. Úvodní fázi je potřeba zvládnout velmi dobře. Rovinka do druhé zatáčky je tak dlouhá, že pokud ti za vámi odstartují lépe, mohou vás na ní předjet.“

Lewis Hamilton (2 místo) pochopitelně s umístěním nebyl spokojený. Bez vymlouvání přiznal důvod: „Tenhle okruh nepatří k mým nejlepším, ale první část kvalifikace byla dost dobrá. Výborné kolo jsem zajel na konci druhé části na hyperměkkých gumách, ale v třetí části se mi ho nepodařilo zopakovat. V posledním kole jsem měl dvě desetiny k dobru, jenže jsem udělal chybu – zatáčku jsem vzal hodně zeširoka a pak se mi v té následující záď přetáčela. Myslím, že jsem byl dost rychlý, abych si na startu zajistil první pozici, ale Valtteri dnes odvedl lepší práci. Pro stáj je skvělé, že oba startujeme z první řady. Zítra se tuhle výhodu pokusíme proměnit. Dosáhli jsme velkého zlepšení, pokud jde o používání pneumatik a nastavování vozu, a nyní se to projevuje. Předjíždí se tady těžko, takže v závodě půjde hodně o to, jak kdo bude zacházet s pneumatikami a kdo nejlépe odstartuje.

 

Lewis Hamilton se pokusí zaútočit hned po startu