Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Verstappen to přehnal při průjezdu obrubníku

Verstappen to přehnal při průjezdu obrubníku

Red Bull: Penalizace tentokrát pomohly

Nikdo není rád, když přijde o získané startovní místo kvůli penalizaci, ale na druhé straně je několik jezdců, kteří se posunou vpřed. V USA jsou na této druhé straně oba jezdci Red Bullu. Max Verstappen (15. místo) svou kvalifikaci zpackal, když byl příliš agresivní při přejezdu vysokého obrubníku a v Q2 nejel. Měl by tedy startovat z patnáctého místa, ale díky výměně pohonné jednotky v obou vozech Toro Rosso se přesouvá o celou jednu řadu dopředu, na 13. pozici.

"Naneštěstí jsem se v Q1 dotkl jednoho z velkých obrubníků a bylo to tvrdé, zavěšení to nevydrželo," vysvětluje Nizozemec. "Je to dost frustrující, protože to tento víkend není poprvé. Několik jezdců, včetně mě, toto dělalo během víkendu a materiál nevydržel zrovna v kvalifikaci. Ale v závodě by to neměl být problém, protože v neděli netlačíte na limity trati tak jako v kvalifikaci.

Plán je takový, že se co nejrychleji dostanu před co nejvíce vozů, abych se mohl zapojit do boje na špici. Čím déle mi potrvá dostat se polem vpřed, tím více se mi špička vzdálí, takže velmi důležité bude dobře odstartovat. Tento okruh se mi líbí, loni jsem se bavil, když jsem se musel probojovat ze 16. místa přes celý střed pole. Takže i zítra by to měl být zábavný závod."

Kolty proklatě nízko?

Daniel Ricciardo (5. místo) odvedl svou práci bezchybně, porazili ho pouze jezdci Mercedesu a Ferrari a díky trestu Sebastiana Vettela se dnes na startu postaví do druhé řady.

"Už je to nějaká doba, kdy jsem naposledy startoval ze druhé řady. Asi bych za to měl poděkovat Sebovi nebo komisařům," přiznává Ricciardo. "Místo ve druhé řadě znamená, že na startu budu uprostřed dění. První zatáčka je hodně široká a jsem si jist, že to tam bude zajímavé. Budu rád, pokud se mi tam podaří nacpat čumák a pak se uvidí. Ferrari a mercedesy byly velmi rychlé, ale celý rok jsou v kvalifikacích mnohem lepší. Snad se nám podaří rozhodit jejich tempo a nějak se propašovat na stupně vítězů.

Třetí sektor nám celkem jde. V prvních dvou trpíme, ale nevzdávám se a budu hledat cestičky. Mělo by se oteplit, což by mělo našim (superměkkým) pneumatikám pomoci, ale pokud by bylo chladno, tak bude jen malý rozdíl mezi ultraměkkými a superměkkými. Každý rok jsme tu s Red Bullem měli šanci na pódium, tak ji snad dostaneme i teď. A mohu vám slíbit, že pokud se naskytne příležitost, nenechám ji jen tak odplout pryč."