Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Pátá sezona začíná v saúdskoarabském Rijádu

Pátá sezona začíná v saúdskoarabském Rijádu

S novými vozy, pravidly, týmy i jezdci

Tento víkend se v Rijádu rozeběhne již pátý ročník šampionátu formule E. Od posledního klání v New Yorku uplynulo jen pět měsíců, seriál se ale za tu dobu podstatně změnil.

Především se jede s novými vozy druhé generace, které vydrží celou délku závodu. Mají přepracovaný aerodynamický koncept a jsou opatřeny zařízením Halo. Výkon pohonné jednotky se zvýšil z 250 na 200 kW, baterie dávají místo 28 kWh plných 52 kWh.

Délka každé bodované jízdy je nyní pevně stanovena na 45 minut plus jedno kolo. Závodníci budou mít kromě FanBoostu, krátkodobého zvýšení výkonu, přiděleného na základě internetového hlasování fanoušků (obdrží ho nyní pět místo dřívějších tří pilotů), k dispozici také na podobném principu založený Attack Modus.

Kde hledat favority? Titul obhajuje Jean-Éric Vergne z týmu Techeetah, jenž po spojení s DS získal statut tovární ekipy. Odborníci však na základě předsezonních testů ve Valencii spíše sázejí na jezdce Audi a BMW, které po letech spolupráce s Andretti Autosport nyní oficiálně přichází jako výrobce.

Startovní pole je obohaceno o předvoj Mercedesu, tým HWA Racelab se silnou sestavou, tvořenou expilotem F1 Stoffelem Vandoornem a matadorem z DTM Garym Paffettem. Další celebritu, Felipeho Massu, ulovil monacký Venturi, šéfovaný Susie Wolffovou. Nováčky jsou i Alexander Sims (BMW) a Maximilian Günther (Dragon), po určité pauze se vracejí Robin Frijns (Virgin) a Oliver Rowland (Nissan).

 

Týmy už dorazily do Rijádu

 

V roli partnera stáje e.dams vystřídal japonský Nissan automobilku Renault. Virgin, který přišel o podporu DS, se stal zákazníkem Audi.

V saúdskoarabské metropoli se pojede poprvé. Vzhledem k politickému vývoji v posledních měsících, kdy se tato blízkovýchodní země stala terčem ostré kritiky, byl vyvíjen i tlak na to, aby se úvodní podnik přesunul jinam. Promotér Alejandro Agag to ale rezolutně odmítl.

Účastníky čeká městská trať o délce 2,83 kilometru s poměrně značným počtem 21 zatáček, mezi něž se ještě podařilo vměstnat tři delší rovinky.

 

Saudia Ad Diriyah E-Prix, jak zní plný název, se rozjede v sobotu 15. prosince v 15.05 hodin místního času. Přímý přenos na televizní stanici Eurosport 1 začíná ve 13 hodin času našeho. Předtím od 12.15 hodin bude odvysílán záznam kvalifikace.