Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Špatně nastavený software připravil Vergneho o vítězství

Špatně nastavený software připravil Vergneho o vítězství

Massa zaplatil nováčkovskou daň

Jean-Éric Vergne a Andre Lotterer si jeli v úvodním podniku letošní sezony v Rijádu pro excelentní double pro tým DS Techeetah. Jenže oba naráz byli potrestáni nuceným průjezdem boxové uličky.

Žádného zjevného prohřešku se přitom nedopustili. Sportovní komisaři vysvětlili penalizaci proviněním v technické oblasti, pod čímž si lze představit leccos. Až nyní vyšla pravda najevo.

Technický ředitel stáje Marc Preston vysvětlil, že se jednalo o problém v softwarové oblasti. Kvůli špatně nastavenému senzoru oba vozy rekuperovaly podstatně více energie, než pravidla umožňují. „Něco podobného potkalo i Felipeho Massu a v kvalifikaci Di Grassiho, Birda a Frijnse,“ pokračoval. „Domnívali jsme se, že jsme se s tím po tréninku vypořádali, jenže v závodě se to vrátilo znovu, a v nejméně vhodném okamžiku. Najít definitivní řešení teď pro nás představuje nejvyšší prioritu.“ Na vině je podle něj nový brzdový systém, zavedený u monopostů Gen2. Že se zádrhel neprojevil už při testech ve Valencii, ovšem zůstává záhadou.

 

Felipe Massa se ve formuli E teprve rozkoukává

 

Ještě k Massovi. Coby nováček se dopustil dalšího lapsusu, když aktivoval FanBoost ještě před uplynutím 22. minuty závodu, tedy v periodě, kdy je jeho nasazení zakázáno. Navíc ho čerpal v nadlimitním množství. Stálo ho téměř jisté umístění v top ten.