Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

V Santiagu číhají kombinovaný povrch a vedro

V Santiagu číhají kombinovaný povrch a vedro

Nová trať s půlkilometrovou zatáčkou

Dnes absolvuje formule E svoji v tomto ročníku jedinou zastávku na jihoamerickém kontinentu. Stane se jí opět Santiago de Chile. Na rozdíl od loňska se však pojede po zcela odlišné trati.

Předchozí okruh v parku Forestal nesklidil příznivé recenze, především kvůli příliš ostrým zatáčkám, neumožňujícím plynulou jízdu. Proto byla vyhledána jiná lokalita, několik kilometrů jižněji. 

Boxy jsou i v Santiagu pochopitelně jen improvizované

Opět ovšem v parku, tentokrát O´Higginsově, a v okolí Movistar Areny. Dráha má čtrnáct zatáček, z nichž ta jedenáctá je se svojí délkou 485 metrů vůbec nejdelší v této sezoně. Nejpomalejší jsou dvě vlásenky před nájezdem na cílovou rovinku. Oříšek pro jezdce může představovat skutečnost, že část povrchu tvoří asfalt a část beton, stejně jako nesnesitelné vedro (předpověď hlásí 37 stupňů). 

Loni zde slavili double piloti Techeetahu Vergne (vpravo) a Lotterer

Coby lídr průběžné klasifikace přijíždí do chilské metropole Jérome D´Ambrosio (Mahindra). Poděkovat za to může především oběma pilotům BMW, Antoniovi Felixi da Costovi a Alexanderu Simsovi, kteří se v předchozím podniku v Marrákeši v závěrečné fázi srazili a připravili se tak o dvojitý triumf. Dalším borcem, který si potřebuje napravit pošramocenou pověst, je obhájce titulu Jean-Éric Vergne (Techeetah), jenž se v Maroku hned v úvodním kole roztočil po zbrklém útoku na Sama Birda (Virgin).

Minulé Santiago bylo bláznivé,“ svěřil se Vergne, který navzdory tomuto tvrzení vystoupil tehdy na nejvyšší stupínek. „Ale atmosféra tady byla úžasná. Tohle město prostě miluju.“ 

Závod na obligátních 45 minut plus jedno kolo začíná ve 20 hodin našeho času a přenáší ho přímým přenosem stanice Eurosport 1.

 

Fakta o e-prix Santiaga de Chile:

Délka trati: 2,34 km

Počet zatáček: 14

Předchozí vítěz: 2018 – Jean-Éric Vergne (Techeetah)