Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Bird s penalizací od počátku počítal

Bird s penalizací od počátku počítal

Lotterer: Co si na něm vezmu?

Neskutečně dlouho trvalo rozhodování sportovních komisařů ohledně případného trestu pro Sama Birda. Brit sice projel cílem ePrix Hong Kongu jako první, ale v předposledním kole si vedení vybojoval manévrem vůči Andremu Lottererovi, který byl komentátory eufemisticky nazván nešetrným.

Nad čínskou megalopolí se už dávno rozhostila noc, když konečně padl ortel. Pětisekundová penalizace pro Birda, pád na šesté místo a tím pádem vítězství pro Edoarda Mortaru!

Mortara sice nakonec vyhrál, ale o pocty pro vítěze na pódiu byl připraven

Svět už bohužel tato skutečnost příliš nezajímala, o pár tisíc kilometrů západněji totiž v Kataru právě startovala letošní sezona MotoGP. Švýcar přitom dosáhl premiérového prvenství ve formuli E nejen pro sebe, ale i pro monackou stáj Venturi. Ta na něj čekala už od roku 2014.

K Birdově cti budiž řečeno, že si své viny byl plně vědom. „Nemohl jsem doufat, že z toho vyváznu beztrestně,“ konstatoval rezignovaně. „Měl jsem kolizi s vedoucím závodníkem, u něj kvůli ní nastal problém a já zvítězil. Doufal jsem, že by to mohlo být třeba posunutí dozadu na roštu v příštím závodě. Marně. Rozhodně jsem ho netrefil úmyslně.“

Dlužno ovšem dodat, že čerstvý kajícník si počínal divoce již od samého startu a poprvé se do čela dostal poté, co „nakopl“ Olivera Rowlanda. Ostatně už v minulosti si vysloužil pověst chlapce s ostrými lokty. 

Lottererovi zbyly jen oči pro pláč

Lottererovi bylo tohle všechno víceméně jedno: „Co si na něm vezmu? Vítězství mně nikdo nevrátí. Byl to skvělý den – až do předposledního kola.