Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Premiéra v čínském subtropickém ráji

Premiéra v čínském subtropickém ráji

V čele jsou ve třech bodech čtyři jezdci

Svého času se formule E prsila tím, že si k pořádání svých závodů vybírá jen ty nejvýznamnější globální metropole. Toto předsevzetí ovšem pomaličku dostává trhliny. Další přidává následující podnik na činském ostrově Chaj-nan.

Oficiálně se jede jako E-Prix města San-ja (v oficiálních materiálech šampionátu se ovšem uvádí v anglické transkripci Sanya). O této lokalitě sice zatím slyšel málokterý Evropan, ale díra světa to také není. Sedm set tisíc obyvatel není, pravda, na Říši středu nic moc, San-ja si však v regionu vydobyla skvělou pověst jako rekreační a lázeňské centrum.

Čína totiž hodlá z celého Chaj-nanu, který leží v subtropickém pásmu, vybudovat jeden veliký turistický resort a konkurovat tak podobným zařízením hlavně v Thajsku. Pořádání automobilových závodů jako prostředku zviditelnění do tohoto konceptu plně zapadá.

Trať si účastníci mohli najet zatím jen na simulátoru. Je dlouhá 2,236 kilometru a obsahuje jedenáct zatáček. Vypadá poměrně jednoduše, kritickým místem patrně bude vracečka mezi oběma dlouhými rovinkami. 

Zatím pohoda, klid - Robin Frijns si na Chaj-nanu užívá vodní hrátky

Poté, co byl Sam Bird (Virgin) po dojezdu v Hong Kongu penalizován a sesazen z prvního místa, nastala v čele průběžné klasifikace tlačenice. Vede nadále Bird, ovšem jen o bod před Jéromem d´Ambrosiem (Mahindra) a o dva před duem Lucas di Grassi (Audi) a Edoardo Mortara (Venturi).

V dosavadních pěti kláních jsme zaznamenali pět různých vítězů (Antonio Felix Da Costa, D´Ambrosio, Bird, Di Grassi a Mortara), přičemž je docela možné, že přibude šestý. Zabrat konečně potřebují především obhájce titulu Jean-Éric Vergne (Techeetah), stejně jako matador Sébastien Buemi (Nissan) či Daniel Abt (Audi).

Přímý přenos E-Prix San-je vysílá stanice Eurosport 1 v sobotu 23. března od 7.45 hodin. Skalní příznivci si jistě nenechají ujít ani kvalifikaci od 4.15 hodin.

Fakta o E-Prix San-je:

Délka trati: 2,236 km

Počet zatáček: 11