Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Jak Vergne lišácky přelstil Rowlanda

Jak Vergne lišácky přelstil Rowlanda

Předjel ho tam, kde předtím schválně chyboval

Dobrá znalost psychologie by měla patřit do výzbroje každého špičkového automobilového závodníka. Zářnou ukázku jejího zdařilého uplatnění předvedl ve včerejší E-Prix San-je Jean-Éric Vergne.

Pilot Techeetahu se nacházel pod značným tlakem, protože v předchozích třech podnicích nebodoval a další ztráta by znamenala, že se s obhajobou titulu může definitivně rozloučit. Během dlouhého kroužení na druhé pozici za Oliverem Rowlandem přesto nepropadl nervozitě a vymyslel chytrý plán.

Všiml si, že na nepříliš povedeném okruhu se dá v zásadě předjíždět na jediném místě – ve vlásence, oddělující dvě dlouhé rovinky. „Zkoušel jsem se před něj dostat všude jinde. Jen tady ne. Dokonce jsem dovolil, aby mě v tomto úseku párkrát ohrozil Da Costa. A pak jsem najednou udeřil. Myslím, že jsem ho překvapil. Zřejmě se vůbec nedíval do zpětného zrcátka, protože předtím zaregistroval, jak mně to v téhle zatáčce nejde,“ vylíčil průběh manévru.

 

Oba protagonisté v osudné vlásence - tady se ještě Vergne poslušně drží za Rowlandem

 

V cíli si Vergne hluboce oddechl. „Od Hong Kongu jsem toho moc nenaspal,“ přiznal. „Předtím jsem dvacetkrát za sebou bodoval a teď  třikrát nic. Nebylo lehké se s tím vyrovnat. Hlavně jsem nesměl dávat vinu ani sobě, ani nikomu jinému. Prostě to hodit za hlavu.

Nyní mu na vedoucího Da Costu chybí 25 bodů a s tím se už dá něco podniknout. „Budeme dál koncentrovaně pracovat a výsledek se určitě dostaví,“ slíbil šťastný vítěz, na něhož silně zapůsobilo, že čínskou hymnu během ceremoniálu na pódiu zpívali všichni diváci (DS Techeetah je veden jako čínský tým).