Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Ani Hamilton nezvítězil se zdravým autem

Ani Hamilton nezvítězil se zdravým autem

Proč si připadal jako kachna na vejcích

Nejen Charlese Leclerka pronásledovaly včera na okruhu al-Sachír technické problémy. Nahnáno měl i pozdější vítěz Lewis Hamilton.

Záznam rádiové komunikace totiž jasně dokazuje, že v závěru začala v jeho mercedesu stávkovat převodovka. Pilot hlásil do boxů, že podřazovat jde jen s největšími obtížemi.

Také onboard záběry názorně ukazovaly, že obhájce titulu v posledních kolech řadil před zatáčkami na nižší rychlostní stupně s maximální opatrností.

Musíme se na to podívat,“ uvedl po skončení závodu Hamiltonův nadřízený Toto Wolff. „Já jen jedním uchem zaslechl něco o tom, že inženýři sáhli na kalibraci motoru a situace se poté zlepšila. Co bylo příčinou, však přesně nevím. Na tomto případu je názorně vidět, že se člověk nikdy nemá předčasně radovat. Co se stalo soupeřovi, může o pár kol později postihnout i jeho.“ 

I Hamiltonovo vítězství viselo na dost tenkém vlásku

Nebyla to ovšem jediná fáze, v níž se Hamilton necítil ve své kůži. Po první zastávce se vrátil na dráhu s měkkými pneumatikami, na rozdíl od Bottase a obou ferrari. Tým zjevně zvolil odlišné strategie s tím, že alespoň jedna určitě vyjde.

Jsem na tom dost blbě,“ oznamoval britský závodník ve 22. kole. „Moje zadní gumy jsou úplně pryč. Připadám si jako kachna sedící na vejcích v hnízdě!“ Tímto příměrem chtěl dát najevo, že si na něj nyní může vyšlápnout kdokoliv.

V konečném důsledku byla střední směs patrně lepší volbou,“ uznal i Wolff. „V tom momentě jsme si to ale nemysleli. Ještě stoprocentně nerozumíme tomu, proč to nefungovalo.