Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Problémy Ferrari vzbuzují otázky

Problémy Ferrari vzbuzují otázky

Italové možná náhradní převodovku vůbec neměli.

Ferrari dorazilo do Bahrajnu se dvěma novými monoposty F2005. Maranellští měli k dispozici samozřejmě i náhradní vůz, kterým byl však loňský model F2004M.
 
V pátek dopoledne se objevily první problémy s převodovkou ve voze Rubense Barrichella. Ross Brawn již v tu chvíli hovořil o problému jako o možné katastrofě. Vše bylo o to vážnější, že tým neměl k dispozici díly potřebné pro opravu.
 
Nový díl musel být poslán letecky přímo z továrny. Zajímavé na tom všem však je to, že nová převodovka nedorazila do Bahrajnu dříve, než v neděli ráno. Jak dlouho trvá let z Evropy do dějiště Grand Prix Bahrajnu? Zhruba šest hodin… Proč tedy trvalo tak dlouho, než tolik žádaný díl dorazil? Jediným logickým vysvětlením zpoždění je prostě fakt, že náhradní díl v pátek ještě fyzicky neexistoval a to ani v továrně. Ferrari tak muselo nechat jeden vyrobit. Na vše bylo přitom málo času, což precizní práci příliš neprospívá.
 
Další zajímavostí je, proč převodovka nová převodovka vydržela 2688 mil testování, ale pouze pět kol tréninku. Italská stáj měla dost času na to, aby vychytala případné problémy. Je možné, že mechanici ve snaze dát F2005 co nejdříve dohromady prostě na něco zapomněli nebo přehlédli.