Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Katalánci píší španělské vládě

Katalánci píší španělské vládě

Co bylo, bylo, podpořte nás

Poté, co jsme se podívali za kanál La Manche do Silverstone, zamíříme nyní na jih Evropy. Katalánský okruh u Barcelony je pro mnohé fanoušky neodmyslitelnou součástí kalendáře, i když jeho profil není právě optimální.

Nyní se nad ním stahují černá mračna a nad VC Španělska už někteří komentátoři udělali kříž.

Organizátoři z Katalánského královského autoklubu (RACC) se odhodlali k asi poslednímu a trochu zoufalému kroku. Obrátili se otevřeným dopisem na ústřední vládu v Madridu.

Proč zoufalým? Vztahy mezi metropolí a „vzbouřeneckou“ provincií, dávající otevřeně najevo separatistické tendence, jsou dlouhodobě napjaté. Mnozí regionální politici se netají tím, že název VC Katalánska by se jim líbil mnohem více. 

Stane se Lewis Hamilton nadlouho posledním vítězem VC Španělska?

V dokumentu se uvádí, že je nyní třeba hodit minulost za hlavu a „táhnout za jeden provaz“. „Jde o to, udržet nejdůležitější sportovní podnik v zemi. Je nutné okamžitě najít co nejlepší řešení,“ píše se dále.

Adresát je přesvědčován, že zrušení závodu by přineslo výpadek příjmů ve výši „téměř 163 milionů eur“ a ztrátu 2700 pracovních míst. „Z těchto důvodů apelujeme na všechny zainteresované, další instituce a podnikatelské subjekty, abychom se domluvili na společných krocích, vedoucích k zachování velké ceny,“ tvrdí se v závěru.

Za velkými slovy se pochopitelně skrývá snaha dostat se ke státním penězům a nechat si otevřít dveře i k těm privátním. Jaký úspěch to bude mít, lze momentálně jen těžko předvídat.