Novinky

  • 13.03.2024 Neutral Massa kvůli ne-titulu žaluje FIA a FOM o dvě miliardy korun

  • 20.02.2024 Good Takuma Sato je výkonným poradcem Honda Racing Corporation

  • 13.02.2024 Good FIA má nového technického ředitele monopostů - Jana Monchauxe

Facebook Instagram

Nadšený Gasly měl v letadle šampiona Šonky strach

Nadšený Gasly měl v letadle šampiona Šonky strach

Fotoreportáž z letu nad Red Bull Ringem

Francouzský jezdec Pierre Gasly prožil unikátní zážitek se špičkovým českým pilotem Martinem Šonkou. Závodník týmu Red Bull Racing usedl do letadla k šampionovi série Red Bull Air Race, aby se spolu proletěli nad Red Bull Ringem!

Gasly má velké zkušenosti s vysokým přetížením G za volantem svého vozu Aston Martin Red Bull. Poprvé v životě však zažil, jaké je v akrobatickém letadle. A ještě navíc nad týmovou domácí tratí ve Spielbergu.

Francouz usedl dopředu na sedadlo navigátora, aby získal jedinečný výhled na závodní okruh. Užíval si maximální rychlosti 400 km/h v závodním letounu poháněném šestiválcovým vzduchem chlazeným motorem o objemu 8,9 litru. Šampion série Red Bull Air Race s ním létal nahoru a dolů, kroužil vzrušující svislá kolečka a potom kopíroval trať závodního okruhu VC Rakouska. Dosahovali přitom větší rychlosti i přetížení než vozy F1.

Třiadvacetiletý Gasly se rozplýval nadšením: „Proletěl jsem se s Martinem v tom krásném letadle. Byl to můj první zážitek v takovém letounu a bylo to prostě fantastické! Letěli jsme nad závodní dráhou, absolvovali nějaké akrobatické kousky a já většinu času ani neměl ponětí, co se odehrává.

Co se týká rozdílů mezi letem a jeho zkušenostmi z F1, dodal: „Měl jsem trochu strach, protože nemám rád, když stroj nemůžu ovládat. Velikost gravitační síly při kopírování zatáček závodního okruhu byla neuvěřitelná. V první zatáčce jsme dosáhli přetížení 6 G. Měl jsem pocit, jako bych dostal pořádnou facku! Ve voze F1 jsem zažil maximálně 5,4 G, a sice při prudkém brzdění, a tady se to vyšplhalo na nějakých 6,7 nebo 6,8. Bylo úžasné zjištění, jak rychle a ostře se dá zatáčet.

Jedenačtyřicetiletý Martin Šonka, bývalý pilot proudových letounů Vzdušných sil Armády České republiky, na něj prozradil: „Pierre je na přetížení zvyklý, ale tady poznal vyšší úroveň. Asi to pro něj bylo náročné, protože poznal gravitační sílu z jiného směru, než je zvyklý. Ale byl to bezva spolucestující. Kdo si tohle vyzkouší poprvé, nemívá to jednoduché, ale Pierre to podle mě zvládl.“