Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Všichni dojeli do cíle a Giovinazzi poprvé bodoval

Všichni dojeli do cíle a Giovinazzi poprvé bodoval

VC Rakouska – hra s čísly

Od VC Rakouska se očekávala zajímavá podívaná. A diváci ve Štýrsku i fanoušci u televizorů museli být spokojeni. Viděli zatím nejzajímavější velkou cenu letošní sezony. K tomu několikahodinové prodloužení při rozhodování o tom, zda vítěz opravdu vyhrál…

Rakousko bylo zatím dějištěm 32 velkých cen, které se uskutečnily na Österreichringu (18), ve Spielbergu (13) a v Zeltwegu (1). Ovšem všechny tyto okruhy jsou prakticky na téměř stejném místě.

Nabízíme vám několik zajímavých čísel kolem VC Rakouska na Red Bull Ringu:

» Red Bull Racing vyhrál jubilejní 60. velkou cenu F1. První vítězství vybojoval Sebastian Vettel ve VC Číny 2009. U všech dosavadních úspěchů byl dodavatelem pohonných jednotek Renault, tentokrát poprvé Honda.

» Max Verstappen vyhrál pošesté, což ho řadí na 40. místo historického žebříčku. Z aktivních jezdců jsou zatím úspěšnější Daniel Ricciardo (7), Kimi Räikkönen (21), Sebastian Vettel (52) a Lewis Hamilton (79).

» Mercedes nevyhrál jedenáctý závod za sebou a nevyrovnal tak dosavadní rekord McLarenu z roku 1988.

» Lewis Hamilton přerušil svou sérii deseti stupňů vítězů. Na kontě však už má šňůru šestnácti triumfů od VC Itálie 2014 do VC Velké Británie 2015.

» Charles Leclerc získal druhé pole position v kariéře. V Bahrajnu jezdil v čele 41 kol z 57, v Rakousku 59 kol ze 71, ale ani v jednom ze závodů nevyhrál. Na první triumf dosud čeká.

» Honda získala jako dodavatel motorů prvenství poprvé od VC Maďarska 2006, kde vyhrál Jenson Button ve voze Honda.

Druhý nejmladší stupeň vítězů v historii: zleva Charles Leclerc, Max Verstappen a Valtteri Bottas

» Na stupeň vítězů vystoupili Max Verstappen, Charles Leclerc a Valtteri Bottas a bylo to druhé nejmladší pódium v historii s průměrným věkem 24 let, 5 měsíců a 6 dní. První dvojice byla dokonce nejmladší v historii.

» Mercedes prohrál teprve podruhé od VC Mexika 2018. Také tehdy ho zdolal Max Verstappen.

» Charles Leclerc přišel o vítězství těsně před koncem závodu. Kdyby dokázal vyhrát, završil by unikátní sbírku trofejí. Ve Spielbergu totiž triumfoval i v kategoriích GP3 a F2.

» Valtteri Bottas byl jediným jezdcem týmu Mercedes na stupni vítězů poprvé od VC Kanady 2018.

» Carlos Sainz zaznamenal největší postup jezdeckým polem. Kvůli penalizaci startoval až z 19. pozice, ale cílem projel osmý.

» McLaren byl nejúspěšnějším týmem středu pole potřetí z posledních čtyř závodů, když Lando Norris dojel šestý a Carlos Sainz osmý. Upevnil si tím čtvrtou pozici v Poháru konstruktérů s náskokem 20 bodů na Renault.

» Antonio Giovinazzi (na úvodním snímku) vybojoval ve své 11. velké ceně první bod. Alfa Romeo měla oba jezdce v první desítce na startu (6. Räikkönen, 7. Giovinazzi) a poprvé v sezoně oba zároveň bodovali.

» Po různých problémech během víkendu projelo v závodě cílem všech dvacet vozů. VC Rakouska byla teprve devátým závodem v historii, v němž neodstoupil ani jeden startující.

» Poprvé v této sezoně obsadili první tři místa jezdci tří různých týmů: Charles Leclerc (Ferrari), Valtteri Bottas (Mercedes) a Max Verstappen (Red Bull).

» Charles Leclerc posunul nejlepší dosažený čas na Red Bull Ringu v kvalifikaci na 1:03,003 (246,731 km/h). Oficiální rekord okruhu (nejrychlejší kolo v závodě) však stále drží Kimi Räikkönen z minulého ročníku výkonem 1:06,957 (232,161 km/h).

» Sebastian Vettel se podruhé za sebou nevešel do prvních tří řad na startu. To se mu stalo naposled ve VC Rakouska a VC Velké Británie 2016.

» Charles Leclerc dosáhl v kvalifikaci největší rychlosti 329,1 km/h, za ním byli Kimi Räikkönen 328,7 a Lando Norris 327,5. V závodě byl nejrychlejší Carlos Sainz 332,3 km/h, následovali Sergio Pérez 327,9 a Max Verstappen 327,9.

Zastávka Sergia Péreze byla jednou z dvaceti ve Velké ceně Rakouska

» Během závodu bylo k vidění celkem 20 zastávek v boxech. Pouze Kevin Magnussen byl u mechaniků třikrát, Sebastian Vettel dvakrát a ostatní se spokojili s jedinou povinnou zastávkou.

» Kevin Magnussen vybojoval pro Haas nejlepší letošní výsledek v kvalifikaci (5. místo), ale kvůli penalizaci za výměnu převodovky startoval desátý. Počtvrté za sebou byl rychlejší než týmový kolega Romain Grosjean.

» Lando Norris vyrovnal svou nejlepší pozici na startu – stejně jako o týden dřív ve Francii startoval z pátého místa. Také v cíli vyrovnal dosud nejlepší umístění z Bahrajnu (6.).

» Nico Hülkenberg byl v kvalifikaci poprvé od VC Austrálie rychlejší než týmový kolega Daniel Ricciardo.