Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Verstappen výrazně vylepšil traťový rekord

Verstappen výrazně vylepšil traťový rekord

VC Maďarska: hra s čísly

Okruh Hungaroring patří k nejdéle sloužícím tratím v seriálu MS F1. Uskutečnilo se na něm 34 velkých cen bez přestávky. Tím se mohou pochlubit už jen Monako a Monza. Tentokrát nabídl vynikající podívanou na fantastickou stíhací jízdu Lewise Hamiltona.

V šampionátu F1 se zatím uskutečnilo 41 různých velkých cen. Maďarsko patří k těm, kde se všechny závody konaly na jedné trati. Nedaleko Budapešti se fanoušci scházejí pravidelně od roku 1986.

Podívejme se ještě na několik zajímavých čísel kolem letošní VC Maďarska:

» Lewis Hamilton vyhrál v Maďarsku už posedmé, stejně jako v Kanadě. Rekord zatím drží Michael Schumacher s osmi triumfy ve VC Francie.

» Lewis Hamilton předjel Maxe Verstappena čtyři kola před cílem. Bylo to podruhé v posledních čtyřech závodech, kdy se o vítězi rozhodlo až v posledních čtyřech kolech.

» Max Verstappen není prvním Nizozemcem, který ve VC Maďarska vystoupil na stupeň vítězů. V roce 1994 zde dojel jeho otec Jos třetí a bylo to v jeho případě poprvé v kariéře.

» Sebastian Vettel obsadil na Hungaroringu v roce 2017 první místo, loni druhé a letos třetí. Podruhé za sebou si vylepšil pozici v posledních třech kolech.

Stupeň vítězů: zleva Max Verstappen, Lewis Hamilton a Sebastian Vettel

» Max Verstappen posunul hodnotu traťového rekordu na 1:17,103. Výkon Michaela Schumachera z roku 2004 vylepšil o 1,968 vteřiny.

» Romain Grosjean byl jediným jezdcem, který do cíle nedojel. Pouze první čtyři v cíli ujeli plný počet kol. Dalších deset ztratilo jedno kolo, čtyři dvě a jeden tři.

» Carlos Sainz pátým místem vyrovnal dosud nejlepší umístění v McLarenu. Bodoval poosmé v posledních devíti závodech a dotahuje se na šesté místo v průběžném pořadí.

» Kimi Räikkönen, který na Hungaroringu vyhrál v roce 2005, dosáhl pro Alfu Romeo a Sauber nejlepšího umístění na této trati od roku 2010. Tehdy dojel sedmý Pedro de la Rosa.

» Valtteri Bottas nemá trať rád. Pouze v roce 2017 zde vystoupil na stupně vítězů. Za poslední dva závody vybojoval pouhé dva body. Náskok před Maxem Verstappenem už je pouhých sedm bodů.

» Lewis Hamilton bodoval ve 24. závodě v řadě, což je třetí nejdelší série v historii. Jeho vlastní rekord má však hodnotu 33 závodů.

Lewis Hamilton a Max Verstappen spolu svedli jeden z nejkrásnějších soubojů letošního ročníku

» Romain Grosjean odstoupil už v šestém závodě v této sezoně. Příčinou byla ztráta tlaku v hydraulickém systému. Letos potřetí byl jediným jezdcem, který závod nedokončil.

» Max Verstappen se stal stým jezdcem, který v závodě MS F1 vybojoval pole position. Rekordmanem je Lewis Hamilton, který to dokázal už 87krát.

» Max Verstappen získal první postavení v čele startu jako čtvrtý nejmladší jezdec v historii. Mladší byli jen Sebastian Vettel, Charles Leclerc a Fernando Alonso.

» Honda se jako dodavatel pohonných jednotek radovala z pole position poprvé od roku 2006. Ve VC Austrálie 2006 stál na první pozici Jenson Button.

» Valtteri Bottas překonal v kvalifikaci týmového kolegu a protlačil se do první řady na startu. Pouze jedinkrát z patnácti závodů však využil tuto výhodu k vítězství.

» Lewis Hamilton teprve potřetí v sezoně chyběl na roštu v první řadě. V dosavadní kariéře však drží rekord se 141 starty z první řady. Za ním jsou Michael Schumacher (116), Sebastian Vettel (96), Ayrton Senna (87), Alain Prost (86) a Nico Rosberg (60).

» Maxe Verstappena, Valtteriho Bottase a Lewise Hamiltona dělilo na prvních třech místech v kvalifikaci pouhých 197 tisícin vteřiny.

» Charles Leclerc v kvalifikaci porazil týmového kolegu Sebastiana Vettela popáté za sebou. Monačan závodí za špičkový tým půl sezony, ale už dvakrát získal pole position.

» McLaren měl podruhé v sezoně oba jezdce na startovním roštu mezi nejlepšími osmi. Popáté z posledních šesti závodů se do jedné z prvních čtyř řad kvalifikoval nováček Lando Norris. 

Týmu McLaren se i v Maďarsku dařilo a potvrdil zlepšující se výkonnost

» Romain Grosjean se podruhé za sebou probojoval do třetí fáze kvalifikace. V závodě mu to však tentokrát nebylo nic platné.

» George Russell přišel o postup do druhé části kvalifikace o pouhých 53 tisícin vteřiny. Díky penalizaci Antonia Giovinazziho stál nakonec na 15. pozici, což je jeho dosavadní maximum.

» Daniel Ricciardo vinou nedorozumění se Sergiem Pérezem nedokázal postoupit do druhé části kvalifikace. Stalo se mu to poprvé od VC Velké Británie 2017.