Novinky

  • 13.03.2024 Neutral Massa kvůli ne-titulu žaluje FIA a FOM o dvě miliardy korun

  • 20.02.2024 Good Takuma Sato je výkonným poradcem Honda Racing Corporation

  • 13.02.2024 Good FIA má nového technického ředitele monopostů - Jana Monchauxe

Facebook Instagram

Angažovat nováčka představuje obrovské riziko

Angažovat nováčka představuje obrovské riziko

Steiner: Snadno skončíte v marastu

Letos vstoupili do F1 tři úplní nováčci a už teď se dá říci, že rozhodně nezklamali. Alexander Albon si dokonce vysloužil povýšení do elitního týmu. Lando Norris se bleskově zabydlel v McLarenu a pilně sbírá body. George Russell má sice k dispozici podřadný materiál, ale alespoň vcelku pravidelně poráží mnohem zkušenějšího kolegu.

Přesto jsou ve F1 šéfové stájí, kteří nemají v úmyslu poskytovat benjamínkům první šanci. Již dlouho tuto filozofií zastává Günther Steiner. Jím řízený Haas spoléhá na dva jezdce středního věku. 

Haas letos vsadil na zkušené jezdecké duo

Jako tým bychom měli dávat mladým příležitost, ale chceme to? Na to musíme neustále myslet. Nám by například někdo takový byl momentálně k ničemu," připomíná. "Potýkáme se s problémy s pneumatikami a v tom nám nezkušený zajíc nepomůže. Avšak třeba McLaren tohle riziko podstoupil a vyšlo mu to. Lando odvádí dobrou práci. Je velice rychlý, jenže se to mohlo vyvinout také úplně jinak.

Podle Steinera se chybné rozhodnutí v personální oblasti napravuje jen velice obtížně: „Zpočátku se zdá všechno být v nejlepším pořádku, jenže ten člověk prostě nezabere. Když se do takového marastu dostanete, vyžerete si to se vším všudy.