Novinky

  • 13.03.2024 Neutral Massa kvůli ne-titulu žaluje FIA a FOM o dvě miliardy korun

  • 20.02.2024 Good Takuma Sato je výkonným poradcem Honda Racing Corporation

  • 13.02.2024 Good FIA má nového technického ředitele monopostů - Jana Monchauxe

Facebook Instagram

Haas již letošní sezonu vzdává

Haas již letošní sezonu vzdává

Lepší to nebude

Haas to už s letošním vozem vzdal. Samozřejmě, každý víkend se musí snažit, ale problémový vůz neopraví a bude doufat, že sezonu 2020 začne tam, kde skončil v roce 2018. Připomeňme, že loni byl Haas na konci roku druhým týmem středu pole a pomýšlel i na čtvrté místo v boji proti mnohem většímu Renaultu. Momentálně je však celkově předposlední, pouze před slaboučkým Williamsem. S trochou štěstí by ještě mohl bodově dohnat tým Alfa Romeo, zbytek protivníků je však příliš daleko.

"Krátkodobě s tím nic neuděláme," přiznává šéf týmu Günther Steiner. "Známe naši situaci, nejsme s ní smířeni, ale dostat se z ní, to už je jiná věc. Netuším, jestli by se z toho do konce roku vůbec dalo vyhrabat. Beztak zbývají pouze čtyři závody. Možná se nám zadaří, ale lhal bych, kdybych řekl, že budeme mít novou aerodynamiku a problém bude vyřešen. Soustředíme se na to, aby příští rok byl jiný."

Takto jednoduše to ale ve F1 nefunguje, po špatném roce nenásleduje čistý restart z bodu nula. Za horší výsledek dostane tým od majitelů komerčních práv méně peněz, což ovlivní rozpočet pro další rok. Kromě toho tým přišel o titulárního sponzora Rich Energy.

"Když přijdete o takový balík peněz, tak se prostě musíte podrbat na hlavě a hledat způsoby, jak příští rok utratit méně. Nejsme v existenčních problémech, ale ani nebudu tvrdit, že to nepocítíme. Pravda bude někde uprostřed. Musíme se s tím nějak vypořádat. Dokážete si představit, že není zrovna příjemné mít méně peněz," přiznal Steiner.

S naplněním rozpočtu na nejpotřebnější věci týmu Haas F1 opět pomůže Haas Automation, společnost vyrábějící obráběcí stroje, s níž sdílí stejného majitele.