Novinky

  • 13.03.2024 Neutral Massa kvůli ne-titulu žaluje FIA a FOM o dvě miliardy korun

  • 20.02.2024 Good Takuma Sato je výkonným poradcem Honda Racing Corporation

  • 13.02.2024 Good FIA má nového technického ředitele monopostů - Jana Monchauxe

Facebook Instagram

Sims hned na úvod přepisoval historické tabulky

Sims hned na úvod přepisoval historické tabulky

Stanovil nový rekord počtu pole position v řadě

Se vstupem do nové sezony formule E mohl být Alexander Sims nadmíru spokojen. V pátek sice projel britský závodník cílem až na osmé příčce, sobotní jízda mu již ale vyšla o poznání lépe a dojel si pro své premiérové vítězství v šampionátu. Díky tomu opouštěl Saúdskou Arábii v roli lídra šampionátu s pětibodovým náskokem na druhého Stoffela Vandoornea.

Pilot týmu BMW Andretti ale neexceloval pouze v závodním tempu, ale prezentoval se i velice slušnou kvalifikační rychlostí. Toto tvrzení dokládá skutečnost, že si pro start obou víkendových závodů vyjel pole position. Z čelní pozice navíc Sims vyrážel také do závěrečného závodu předchozího ročníku v New Yorku. Sobotní kvalifikační vítězství tedy bylo jeho třetím v řadě a postaral se tak o nejdelší šňůru v počtu získaných pole position.

Alexander Sims vytvořil v Rijádu nový rekord v počtu po sobě jdoucích pole position

Před úvodním víkendem představovaly rekord dvě pole position v řadě. Toho se v minulosti podařilo dosáhnout čtyřem závodníkům. Byli jimi dnes již v šampionátu nepůsobící Nicolas Prost, dále Sébastien Buemi, kterému se to poštěstilo dokonce třikrát, Sam Bird a v minulé sezoně také Oliver Rowland.

U Prosta s Rowlandem ovšem najdeme háček. Tato dvojice si na své konto sice připsala dvě kvalifikačních prvenství za sebou, z prvního místa již ale do dvou po sobě jdoucích klání neodstartovala. V obou případech byly na vině penalizace.

Zatímco Francouzovi znemožnil roku 2014 v malajsijské Putrajaje odstartovat z první pozice trest za zavinění kolize s Nikem Heidfeldem v předchozím závodě, Rowlanda odsunul loni v Monte Carlu z čela startovního roštu posun o tři pozice zpět, rovněž za zavinění incidentu v přechozí ePrix. V něm společně s pilotem Nissanu účinkoval shodou okolností rekordman Sims.

p. jezdec tým počet získaných pole position v řadě podniky
1. Alexander Sims BMW iAndretti Motorsport 3 New York 2019 - Rijád 2019
2. Nicolas Prost Renault e.dams 2 Peking 2014 - Putrajaja 2014
2. Sébastien Buemi Renault e.dams 2 Peking 2015 - Putrajaja 2015, Monte Carlo 2017 - Paříž 2017, New York 2018
2. Sam Bird Virgin 2 Long Beach 2016 - Paříž 2016
2. Oliver Rowland Nissan e.dams 2 Paříž 2019 - Monte Carlo 2019