Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Souboj týmových kolegů – Sainz versus Norris

Souboj týmových kolegů – Sainz versus Norris

Omlazený tým na vzestupu

McLaren předloni zaměstnával Fernanda Alonsa a Stoffela Vandoornea. Následná kompletní výměna jezdecké dvojice přinesla před sezonou velký otazník. Nyní vidíme, že tým našel správnou kombinaci a jeho vedení již ani nechce mluvit o tom, že by se Alonso někdy mohl vrátit. Carlosu Sainzovi je 25 let, Landu Norrisovi 20 a poté, co tým dovedli na čtvrté místo Poháru konstruktérů, jsou považováni za jeho budoucí hvězdy.

Jejich kvalifikační skóre je 10:10, ale Sainz byl výrazně úspěšnější v závodech. Částečně to prostě ukazuje na převahu zkušenějšího jezdce v dlouhém závodě, ale část rozdílu můžeme připsat i na vrub technickým poruchám. Norris v neděli nedokončil třikrát, do čehož je započteno i smutné odstoupení z Velké ceny Belgie jedno kolo před cílem poté, co se celý závod držel bezpečně před zbytkem středu pole.

Sainz odstoupil dvakrát a když je řeč o středu pole, je třeba zmínit, že Španěl vyhrál neoficiální druhou ligu. V šampionátu jezdců ho nalezneme na šestém místě, za jezdci Mercedesu, Ferrari a Maxem Verstappenem z Red Bullu. Sainz v oranžovém voze předčil Pierra Gaslyho i Alexandera Albona, kteří strávili polovinu sezony ve špičkovém voze Red Bullu.

Norris byl poprvé nejlepší z druhé ligy již v Bahrajnu, druhém závodu sezony. I díky tomu, že trať už znal ze závodů F2. Mnohé jiné okruhy se ale musel naučit během víkendu velké ceny, jako každý nováček ve F1. Vrcholem Sainzovy sezony je třetí místo z Brazílie, i když se na něj dostal až po penalizováni Lewise Hamiltona a nestál na stupních vítězů.

  Carlos Sainz
Lando Norris
lepší umístění v kvalifikaci 10 10
kola před týmovým kolegou 600 382
lepší umístění v cíli závodu 9 5
body 96 49