Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Promotér otevíral okruh pro lidi, kteří tam nesměli

Promotér otevíral okruh pro lidi, kteří tam nesměli

Smutná komedie kolem australské velké ceny

V parádní blamáž se zvrtlo vyjednávání o zrušení Velké ceny Austrálie. Jak jsme již informovali, provázely noc ze čtvrtka na pátek v Melbourne nejrůznější divoké spekulace. Nad ránem se konečně rozšířila zpráva, potvrzená z několika zdrojů, že se balí.

Nejpádnější důkaz však přinášel pohled do padoku. Mercedes a Ferrari byly na odchodu, Sebastian Vettel a Kimi Räikkönen již v té době seděli v letadle a mířili domů.

Přesto jako blesk z čistého nebe se objevilo oznámení pořadatelů, že se v pátek otevřou brány pro návštěvníky a program začne jako obvykle rámcovými kláními. S nenápadným dovětkem, že jsou případné změny možné… Přitom ve stejnou dobu úřady státu Victoria vstup diváků na okruh v Albert Parku zakázaly!

Do toho mluvčí FIA vysvětloval, že k tomu, aby federace mohla podnik anulovat, muselo by na startu být méně než dvanáct vozů. Jinak má svázané ruce, protože se musejí brát do úvahy i komerční zájmy.

Všechno to byla je hra. Hodně nefér hra o to, komu zůstane v ruce černý petr. Liberty Media nechtěla couvnout první, protože by přišla o platby od promotéra. Ten zase nehodlal nést nemalé náklady za neuskutečněnou velkou cenu.

Mercedes začal balit ještě dříve, než byla velká cena oficiálně odpískána. Foto: Mercedes

Když po nekonečném čekání v čase, kdy měl již začínat úvodní trénink, bylo publikováno komuniké vedení F1, FIA a Australian Grand Prix Corporation (AGPC), ukázalo se, že za všechno mohou týmy. Praví se v něm totiž: „Na společném zasedání ve čtvrtek večer se většina stájí přidržela názoru, že by se závod neměl uskutečnit. Na základě toho padlo společné rozhodnutí akci ukončit.

Výstup z této schůzky se dostal na veřejnost a na jeho základě média, včetně našeho webu, přinesla příslušnou informaci. Za pár hodin se ale odehrál další mítink, jehož se telefonicky z Paříže zúčastnil také prezident FIA Jean Todt. Na něm se řešila právě ožehavá otázka odpovědnosti za ztroskotanou velkou cenu.

Výsledkem bylo, že do prohlášení se dostala pasáž o tom, že pořadatel, australský autoklub a všichni dobrovolníci vyvinuli maximální úsilí, aby víkend proběhl podle původního plánu. Do souvislosti s tím je třeba si dát i výše zmíněné bizarní oznámení AGPC.

Paradoxní je, že některé týmy rozeslaly tiskové zprávy o odložení VC Austrálie dříve, než tak učinili ti, kteří jsou k tomuto kroku opravdu oprávněni. Krizová komunikace F1 naprosto selhala.

A nejen ona. Prožíváme opravdu černý pátek, pátek třináctého pro formuli 1.

Zdroj: FORMULE.cz