Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Koronavirus ohrožuje i závody v Detroitu a v Torontu

Koronavirus ohrožuje i závody v Detroitu a v Torontu

IndyCar počítá s prodloužením sezony do října

Podle toho, jak teď vypadá kalendář IndyCar Series, by letošní sezona měla začít poslední květnový víkend v Detroitu. Amerika teď ale dva měsíce před plánovaným závodem zažívá prudký nárůst nakažených novým koronavirem a prezident Donald Trump prohlásil, že nejhorší dva týdny Američany ještě čekají.

Úvodní závod IndyCar je tak opět v ohrožení. Navíc ve státu Michigan platí až do 13. dubna karanténní opatření. Pokud budou prodloužena, což se teď jeví jako velmi pravděpodobné, bude muset promotér hledat pro závod na Belle Isle nové datum. Potřebuje totiž zhruba šest týdnů na to, aby městský okruh připravil.

Podle webu Racer.com už IndyCar pracuje s variantou přeložení závodu na konec sezony. Posledním závodem v kalendáři je 20. září okruh Laguna Seca. Už teď je ale jisté, že se ročník protáhne do října. Na jeho samém konci by totiž měl být městský okruh v St. Petersburgu na Floridě, kde měla sezona původně v březnu začínat.

Místo v říjnu by měl případně najít i Detroit. IndyCar podle Raceru počítá s tím, že závodit se může o prvních čtyřech říjnových víkendech. Datum 17. a 18. října ale považuje za tu nejméně preferovanou variantu a víkend, který by ráda nechala volný. Série IMSA totiž pořádá závod Petit Le Mans na okruhu Road Atlanta. Právě IMSA měla IndyCar v Detroitu doprovodit.

IndyCar je odhodlána v Detroitu závodit i v náhradním termínu. Foto: IndyCar

IndyCar v tuto chvíli počítá stále s květnovým termínem závodu v Detroitu. „Je to stále se měnící situace. Viděli jste, že prezident Spojených států prodloužil pravidla sociálního odloučení do 30. dubna. Takže zatím plánujeme dál start na poslední květnový víkend, ale uvědomujeme si, že se to může rychle změnit,“ uvedli zástupci společnosti Penske Entertainment, která IndyCar vlastní, pro americký magazín Motorsport.

Pokud by se ale Detroit musel přesunout, novým úvodním závodem sezony by byl ovál Texas Motor Speedway. V Texasu se má ale jet jen necelý týden po Detroitu, takže v ohrožení může být i 1,5mílový ovál. I ten by případně mohl najít náhradní místo v říjnu.

IndyCar podle Raceru chce v případě přesunů podniků na okruzích, kde závodí obě série, jednat o spolupráci s NASCAR. Ten má v Texasu také v říjnu naplánovaný závod – na poslední víkend, s nímž v tuto chvíli IndyCar počítá, tedy 24. a 25. října. Pokud by se IndyCar k NASCAR připojila, s největší pravděpodobností by na Texas Motor Speedway sezona IndyCar vyvrcholila a bylo by tam pořádně rušno. Nejen na Texas Motor Speedway, kde by kromě hlavní série NASCAR Cup závodily IndyCar a také NASCAR Xfinity, ale v celém Texasu, protože na stejný víkend má formule 1 naplánovanou Velkou cenu USA v Austinu.

Racer přinesl také informaci, že promotér závodu v Laguně Sece je vzhledem k mimořádným okolnostem ochotný připustit, že jeho závod nebude tím finálovým. Ať už ale sezona IndyCar skončí v Laguně Sece, Detroitu, Texasu nebo St. Petersburgu, oproti předchozím letům nebude finálový závod hodnocen dvojnásobnými body. To zůstane jen u pětistovky v Indianapolisu.

Závod v ulicích kanadského Toronta patří k těm nejoblíbenějším. Foto: IndyCar

Stejné problémy jako v Detroitu řeší v těchto dnech také severně od americko-kanadské hranice v Torontu. Závod v ulicích kanadského města se má jet 12. července. Starosta města John Tory ale zakázal pořádání všech velkých akcí do konce června.

Je tedy otázkou, jestli radnice za těchto podmínek vůbec povolí výstavbu městského kruhu, která by musela začít už na začátku června. Navíc americko-kanadská hranice je v tuto chvíli uzavřená a nikde není psáno, že oba státy zákaz cestování do poloviny července zruší.

„Jednáme se zástupci torontského výstaviště, radnicí, Honda Canada a IndyCar a máme za cíl uspořádat závod v termínu, který byl původně určen. To samozřejmě závisí na doporučeních a nařízeních federálních, provinčních a místních úřadů, pokud jde o veřejné shromažďování a cestování. Zdraví a bezpečí všech účastníků Honda Indy Toronto je nejvyšší prioritou,“ uvedli pro Motorsport zástupci promotéra, společnosti Savoree Green Promotions.

Zdroj: FORMULE.cz