Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Přijeďte, ale uklízet si budete sami

Přijeďte, ale uklízet si budete sami

Wurzova představa o VC Rakouska

I když ještě vůbec není jisté, zda se na Red Bull Ringu 5. a 12. července sezona F1 opravdu rozeběhne, už se spřádají detailní plány, jak celou akci zorganizovat. Svou troškou do mlýna přispěl také Alexander Wurz, někdejší závodník a dnes šéf zájmového sdružení pilotů F1 GPDA.

V rozhovoru, který na Instagramu vedl s komentátorem televize ORF Ernstem Hausleitnerem, především oprášil svůj nápad s použitím speciální aplikace pro mobilní telefony. Ta sleduje pohyb dotyčného a může tak v případě, kdy se u něj prokáže nemoc Covid-19, určit, s kým a kde se setkal. Něco podobného nabízí v současnosti ke stažení rakouský Červený kříž. Ovšem na dobrovolné bázi, protože to odporuje platnému zákonu na ochranu osobních dat. 

Takovou fotku letos nikdo na Red Bull Ringu nepořídí. Foto: Toro Rosso

Wurz by to však prostě nařídil a má pro to i zdůvodnění: „V podstatě jde o podobný princip jako u antidopinkových kontrol. Každý profesionální sportovec musí každý den hlásit, kde se nachází. Jen bychom to rozšířili na inženýry a mechaniky. Hned budeme vědět: Ok, tenhle je pozitivní a máme u něj zaznamenaný kontakt se sedmnácti lidmi, které je třeba poslat do karantény.

Dosti bizarně vypadá Wurzova idea ohledně ubytování „přespolních“. Předpokládá totiž, že by v hotelích zcela odpadla pokojová služba: „Prostě si budeme sami stlát, abychom minimalizovali riziko. Potraviny dodají jen předem prověřené firmy a samotný proces předání bude uzpůsoben tak, aby se dovnitř ani ven nedostal virus.

Zajímavě mohou vypadat také porady týmů, jejichž účastníci budou dodržovat dvoumetrové odstupy a dorozumívat se pomocí komunikačních zařízení.

Wurz při všem optimismu neskrývá, že v cestě stojí ještě spousta překážek. Tou největší je, jak umožnit vstup do země občanům států, v nichž v inkriminované době nebude nákaza pod kontrolou.

Zdroj: FORMULE.cz