Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

McLaren se zadluží

McLaren se zadluží

Ručit bude i sbírkou historických vozů

Poté, co jej odmítla podpořit britská vláda, chce McLaren svou finanční situaci v době krize řešit úvěrem. Jak jsme již informovali, pomohou mu i jeho majetní akcionáři. Jenže zdroje vyschly automobilovému byznysu i týmu F1 a v pokladně chybějí stovky milionů.

Podle zjištění Sky News už McLaren, jeho poradci a americká banka JP Morgan připravují detaily půjčky, která společnosti zajistí 250 až 275 milionů britských liber. Ručit bude v první řadě svou továrnou a sídlem společnosti ve Wokingu, známými jako McLaren Technology Centre a McLaren Production Centre. Výstavba moderní továrny začala v roce 1998 pod vedením Rona Dennise a po dokončení v roce 2003 mohli týmu všichni konkurenti tiše závidět. V roce 2011 byla dokončena výstavba linky na produkci luxusních sportovních automobilů.

Má se za to, že tržní hodnota špičkové továrny převyšuje 200 milionů liber. Aby si McLaren mohl půjčit více, použije jako záruku i další svůj majetek, včetně záviděníhodné kolekce historických vozů F1, ve kterých závodili Ayrton Senna, Alain Prost, Niki Lauda i samotný Bruce McLaren. Společnost si prý v krátkodobém horizontu pomůže také novými dluhopisy, které budou vyplaceny, jakmile se výnosy vrátí alespoň částečně do normálu.

Andreas Seidl se zřejmě dočká peněz nutných pro provoz týmu F1. Foto: McLaren

Zdroj: FORMULE.CZ