Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Politik se snaží zachránit VC Španělska

Politik se snaží zachránit VC Španělska

Rozhodující rozhovory proběhnou tento měsíc

Známý katalánský politik Roman Tremosa vzal budoucnost Velké ceny Španělska do vlastních rukou. Neuběhla ani polovina měsíce od chvíle, kdy nová šéfka okruhu Barcelona-Catalunya Maria Teixidorová oznámila, že se připravují jednání s Liberty Media o smlouvě na pořádání velké ceny v sezoně 2021. Noviny La Vanguardia však zjistily, že Teixidorová znenadání odstoupila a kontrolu nad okruhem přebral Tremosa.

"Je nám líto, že se takto rozhodla, ale respektujeme to," řekl Tremosa. "V této situaci potřebujeme jednat rychle, takže jsem se rozhodl dočasně přebrat prezidentství nad okruhem. Musíme zajistit, aby jednání s formulí 1 bylo úspěšné, a to musí proběhnout do konce října. Vzal jsem místo prezidenta okruhu, abych stabilizoval situaci a dostal nás z těžké pozice.

Krátkodobým cílem je zajištění pokračování závodu F1. Tato smlouva musí být dojednána v průběhu října. Pak se můžeme podívat na nový model řídící struktury okruhu. Já budu ten, kdo povede jednání, pokud to bude vhodné. Ale nejsem expertem na formuli 1. Máme lidi lépe kvalifikované než já."

Tremosa přiznal, že dohodnout se s F1 na financích může být obtížné, neboť Španělsko tvrdě zasáhla první vlna pandemie nemoci Covid-19 a právě teď v Evropě zuří další. Jiní evropští pořadatelé na tom ale budou podobně, takže F1 asi bude muset slevit ze svých obvyklých finančních nároků.

Příští rok se snad F1 vrátí i s diváky. Foto: Haas

Zdroj: La Vanguardia, úvodní foto: Racing Point