Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Belgická tragédie Alesiho změnila

Belgická tragédie Alesiho změnila

Návrat do Spa nebyl snadný

Giuliano Alesi poskytl rozhovor pro oficiální stránky FIA F2. V něm se syn vítěze Velké ceny Kanady 1995 Jeana Alesiho rozpovídal o momentech, které utvářely jeho kariéru závodního pilota. Za jeden v tomto směru nejzásadnějších okamžiků považuje současný pilot stáje MP Motorsport loňský podnik na okruhu Spa-Francorchamps. Během něj došlo při hlavním závodě víkendu k incidentu, při kterém vyhasl život Anthoina Huberta.

„Jednou z nejzásadnějších věcí, která se v mé kariéře stala a která mě změnila, je rozhodně loňský incident ve Spa, kdy jsme tragicky ztratili Anthoina Huberta. Následky toho, co se stalo, zůstávají i nadále nesmírně bolestivé. Svým způsobem to ale nám všem a všem lidem v motorsportu připomíná, že riziko a nebezpečí tu stále jsou,“ prozradil Alesi.

"Pomohlo mi to vyrůst a získat ještě větší respekt k mým soupeřům a k ostatním, kteří závodí z lásky k tomuto sportu a jsou smíření se vším, co může přijít. Rozhodně to ve mně zanechalo velkou stopu. Je to něco, co se stalo, a něco, s čím budu muset žít po zbytek svého života. Dokázal jsem se s tím smířit, což opravdu nebylo snadné."

Francouz rovněž přiznal, že letošní návrat na belgický okruh pro něj nebyl snadný. Formule 2 se zde představila na konci srpna.

„Návrat do Spa byl pro mě těžší, než jsem si myslel. Když jsem šel položit květiny, cítil jsem cosi dosti silného a bylo to mnohem těžší, než jsem očekával. Spa bylo vždy tratí, kterou jsem miloval. Po tom, co se stalo, to už ale nikdy nebude takové. Nejkrásnější zatáčka na světě Eau Rouge je pro mě nyní tou nejhorší, protože mi připomíná tuto tragédii. Bohužel nemůžeme změnit, co se stalo.

Není to pouze o tom jít dál, je to také o tom smířit se s tím, co se stalo a být schopen s tím žít. To není z mnoha důvodů snadné pro nikoho z nás. Určitě mě to ale změnilo více než cokoli předtím. Změnilo to mou představu o motorsportu, o světě, o mých soupeřích, o mně a o mé rodině. Stále je to velmi citlivé,“ dodal.

Letošní návrat formule 2 do Belgie nebyl pro Giuliana Alesiho snadný (na snímku se svým otcem Jeanem Alesim). Foto: HWA

 I sám Alesi byl do inkriminovaného incidentu zapleten. Byly to právě potíže tehdejšího pilota Tridentu, které všechno odstartovaly. Alesi ztratil v Eau Rouge kontrolu nad svým vozem, opustil trať a narazil do bariéry. Když se za zatáčkou Raidillon vracel zpět na trať, snažili se jeho vozu a troskám vyhnout Ralph Boschung a Hubert. Boschung ovšem zpomalil více než Hubert. Ten se mu už nestačil vyhnout a po kontaktu se zádí Boschungova vozu putoval Hubertův vůz do bariéry, odkud se odrazil přímo do cesty Juanu Manuelu Correovi.

Ani Correa tehdy nevyvázl z nehody bez následků. Přivodil si totiž lehké poranění páteře a také zlomeniny obou dolních končetin, jimž zprvu hrozila dokonce amputace. Po řadě operací ale lékaři tento scénář odvrátili. V současnosti se Correovi daří dělat při rehabilitaci pokroky a dokonce se nechal slyšet, že by se chtěl k závodění vrátit už příští rok.

Zdroj: FIA F2, úvodní foto: MP Motorsport