Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Na viníky se svalila hora kritiky

Na viníky se svalila hora kritiky

Bottas a Stroll pod těžkou palbou.

Velká cena Maďarska měla velmi překvapivé stupně vítězů a jak to v takových případech bývá, v zákulisí na každého nadšeného a oslavujícího připadal jeden zklamaný a rozzuřený. Ještě během závodu se ozval Lando Norris, první oběť Valtteriho Bottase.

"Nechápu, proč se tohle musí dít. Proč potřeboval někdo takto riskovat? Ale teď se s tím už nedá nic dělat. Já jsem letos dostal tresty, i když jsem vlastně nic špatného neudělal, takže on si teď za takto hloupé počínání zaslouží podstatně větší trest," řekl Norris dříve, než komisaři rozhodli, že Bottas ztratí pět míst na startu VC Belgie.

Později byl na jezdce Mercedesu stejně tvrdý.

"Každý z nás je závodníkem F1 a má k tomu být nějaký důvod. Jsme dobří závodníci a víme kde brzdit, kde a kdy si dávat pozor na brzdnou dráhu. Hlavně na mokré trati, hlavně v prvním kole. Někdo ale naprosto selhal. Když závodíte proti jezdcům v top vozech, čekáte od nich více než tohle."

Nic nepomohlo, že si Bottas chybu přiznal.

"Samozřejmě to byla jen moje chyba. Já jsem byl vzadu a bylo mým úkolem začít brzdit včas. Špatně jsem odhadl brzdný bod. Za takových podmínek to není snadné trefit. Měl jsem začít brzdit dříve. Stalo se prostě to, že jsem se na brzdách začal přibližovat Landovi, zablokoval kola a vrazil do něj a způsobil celý ten chaos. Moje chyba."

Norris byl jako koule na kulečníkovém stole poslán do vozu Maxe Verstappena, který těžce poškodil. Nizozemec přišel o spoustu bodů i vedení v šampionátu.

"Zvláštními způsoby přicházíme o kopec bodů. Jsem zklamaný, ale nevzdáváme se a po letní přestávce se vrátíme v plné síle."

Bottas se po kolizi s Norrisem odrazil do druhého z vozů Red Bullu a okamžitě tím ukončil závod Sergia Péreze, takže Red Bull přišel i o vedení v Poháru konstruktérů, za což se mu "poděkoval" Christian Horner.

"Vlastně jsme měli smůlu, že měl Bottas slabý start. Pak špatně odhadl brzdný bod, ale od Mercedesu si zaslouží pochvalu, jelikož vyřadil oba naše vozy."

Norris ještě nechápe, co se mu to stalo. Stroll mezitím hledá cestu skrz trojici Leclerc, Ocon, Ricciardo. Foto: McLaren

Své si musel vyslechnout i Lance Stroll, který pár metrů za Bottasem udělal velmi podobnou chybu a v Belgii ho čeká stejný trest. Sice se situaci snažil zachránit stržením volantu, ale po přeskočení vnitřního obrubníku první zatáčky beztak vyřadil ze závodu sebe i Charlese Leclerka.

"Super, kdybychom hráli kuželky. Takto je to frustrující," podělil se o své pocity Monačan.

Při sledování záznamu startu asi každého napadne, že Esteban Ocon měl velké štěstí, že se Stroll s Leclerkem sklouzli před jeho vozem a rovnou do Daniela Ricciarda. Stačilo, aby se start odehrál o trošku jinak a nejspíš by to schytal Ocon a závod vyhrál Ricciardo.

"Samozřejmě Strollovi velmi pěkně děkuji," neodpustil si štiplavou poznámku jezdec, jenž závod dojel na nebodované pozici. "Mnozí z nás mají po takovém startu chuť někomu poděkovat. Moje děkuji posílám Strollovi. Měl jsem velmi dobrý start a přede mnou se stala jiná kolize, takže jsem byl na výjezdu druhý. Měl jsem před sebou pouze jeden vůz a v té chvíli do mě zboku naboural Charles. Ale hned jsem tušil, že ho vzal s sebou někdo jiný."

Zdroj: Motorsport, RaceFans, úvodní foto: Mercedes