Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Mercedes jde do závodů plachetnic

Mercedes jde do závodů plachetnic

Nový projekt povede Allison.

Tým Mercedes je sice týmem německé automobilky, ale sídlí v britském městě Brackley a v Británii jsou kromě závodů monopostů populární i závody plachetnic. A stáj nyní přijímá novou výzvu a povede britský pokus vyhrát prestižní Pohár Ameriky.

V rámci snižování nákladů za účelem vejít se pod rozpočtový strop týmů F1 byla loni v továrně v Brackley vyčleněna divize aplikované vědy. Do jachtingu se Mercedes pouští prostřednictvím této divize a ve spolupráci s partnerem a spoluvlastníkem stáje, společností Ineos. Ta se ve světě jachtingu pokouší uspět už déle, ale dosud nebyla úspěšná, i proto došlo k navázání nové spolupráce. Projekt povede bývalý technický ředitel týmu F1, známý James Allison.

"Není velký rozdíl mezi tím snažit se postavit na trať co nejlepší vůz a snažit se dostat na vodu co nejlepší loď. A Pohár Ameriky je jako F1 na vodě," řekl šéf Mercedesu, Toto Wolff.

Allison celou kariéru stavěl monoposty osazovány nejsilnějšími motory, nyní navrhne loď poháněnou pouze větrem. Foto: Mercedes

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Mercedes