Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Ron Dennis musel Räikkönena mírnit

Ron Dennis musel Räikkönena mírnit

Fin chtěl za každou cenu grand prix USA jet.

Šéf týmu McLaren Mercedes, Ron Dennis, přiznal, že nebylo vůbec jednoduché vysvětlit Kimi Räikkönenovi, že vyrazit do závodu v Indianopolis nemůže. I když si finský pilot plně uvědomoval nebezpečí, kterému by musel spolu s ostatními piloty používající pneumatiky Michelin čelit, jeho touha závodit přeci jen převládala a chtěl jet bez ohledu na všechny problémy s obutím jeho monopostu.

Kvůli tomu také McLaren spolu s ostatními devíti týmy prosazoval šikanu v zatáčce číslo 13, jež by vozy zpomalila a snížila tak opotřebení levé zadní pneu, která dělala největší vrásky všem zainteresovaným. Když k její realizaci nedošlo, McLaren byl nucen do závodu nenastoupit, protože si nedovedl představit návrh FIA, která týmům doporučovala v inkriminované zatáčce zpomalit.

"Museli jsme držet Kimiho zpátky, co se týče po psychické stránce, aby tam nezávodil, i když o vážnosti problému věděl," vysvětloval Dennis. "Jak si může někdo rozumně uvažující myslet, že by piloti této ráže použili omezovač rychlosti v závodní situaci? To je nemožné."