Novinky

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

Facebook Instagram

Motocyklový šampion Lorenzo si zazávodil během víkendu F1

Motocyklový šampion Lorenzo si zazávodil během víkendu F1

V deštivém závodě Porsche Supercupu skončil třicátý

Zvučná závodnická jména jsme během uplynulého víkendu v Imole neviděli pouze v rámci F1. Na Autodromu Enza a Dina Ferrariových se totiž představil také trojnásobný šampion MotoGP Jorge Lorenzo. Španěl nastoupil do úvodního podniku letošní sezony seriálu Porsche Supercup jako hostující jezdec ve VIP voze. V deštivém závodě obsadil 30. místo.

První jízdu víkendu měl Lorenzo absolvovat již v pátek, kdy měl Porsche Supercup na programu volný trénink. Ten ale musel být kvůli dešti odsunut a nakonec se stejně jako kvalifikace konal až v sobotu, kde už se jezdilo na suchu. Španěl, který ovšem v Imole startoval pod italskou licencí, nejprve skončil na posledním 33. místě v tréninku. V kvalifikaci už ale dokázal zdolat Stephaneho Denouala a Simoneho Iaquintu, který naboural. Pro start nedělního závodu si tak zajistil 31. pozici.

Během závodu se již Lorenzo musel poprat s o poznání komplikovanějšími podmínkami. Krátce před startem totiž začalo lidově řečeno "lít jako z konve". Začátek závodu tak byl odsunut, aby bylo jezdcům umožněno přezout na mokré gumy. Kromě toho start proběhl za zpomalovacím vozem. Za ním piloti odkroužili první tři kola. Později byl čtrnáctikolový závod narušen jeho výjezdem ještě jednou, když vylétl z dráhy Leonardo Caglioni. Lorenzo nakonec projel cílem na 31. místě, tedy na stejné pozici, která mu patřila i na roštu. Později ale obdržel Aaron Mason pětisekundový trest za zavinění kolize a Lorenzo se tak mohl posunout na 30. místo.

"Byl to můj první mokrý závod na čtyřech kolech. Nedosáhl jsem sice dobrého výsledku, ale hodně jsem se bavil a najel jsem nějaké další kilometry. Děkuji Porsche Supercupu za tento skvělý zážitek," napsal rodák z města Palma de Mallorca na sociálních sítích.

Pro Lorenza šlo sice s vozem Porsche 911 GT3 Cup o první závodní vystoupení, rozhodně ale ne o poslední. K závodění se totiž letos vrací "na plný úvazek" a bude závodit v italském Porsche Carrera Cupu. Sezona tohoto seriálu odstartuje 7.-8. května, shodou okolností právě v Imole, kde si Lorenzo zazávodil už během uplynulého víkendu.

Jorge Lorenzo se při podniku Porsche Supercupu připravoval na sezonu italského Carrera Cupu. Foto: Porsche Supercup



Je třeba dodat, že i když k vozům Porsche přičichává Lorenzo až letos, zkušenosti s automobilovými závody už na kontě má. Ty první pocházejí z roku 2010, kdy absolvoval s vozem Abarth 500 Asseto Corse podnik španělského vytrvalostního poháru v Barceloně a poté také závod 500 kilometrů Alcañizu na okruhu MotorLand Aragón. Při závodě španělského vytrvalostního poháru v Barceloně se Lorenzo ukázal i v roce 2011, tentokrát už ale se Seatem Leon Supercopa. S ním ve stejném roce odjel v Barceloně i dvacetičtyřhodinový závod. Jeho poslední účast ve vytrvalostním závodě se datuje k roku 2014, kdy absolvoval s Ferrari F458 Italia GT3 podnik 12 hodin Zálivu v Abú Zabí.

I s autem už navíc Lorenzo zvítězil. Prvním místem skončila obě jeho vystoupení z roku 2011. Zatímco dvouhodinové vytrvalostní klání v Barceloně opanoval spolu s Álvarem Fontesem a Josém Manuelem de los Milagrosem celkově i ve třídě D4, při dvacetičtyřhodinovce ovládl třídu A3T. Kromě něj, Fontese a De los Milagrose byl součástí posádky také další motorkář Ricky Cardús. Celkově skončila čtveřice pátá. Při 12 hodinách Zálivu v roce 2014 Lorenzo triumfoval spolu s Liamem Talbotem, Marcem Zanuttinim a Jacquesem Duvyersem mezi gentlemany, a to i přes Lorenzovu nehodu v závěru. Celkově skončila posádka třináctá.

V rámci testů se Lorenzo svezl i s formulovými monoposty. Zatímco v roce 2012 usedl ve Valencii do vozu GP2 první generace (2005-2007) týmu Addax, v roce 2016 si v Silverstone vyzkoušel Mercedes s označením F1W05. V jeho kokpitu vybojoval Lewis Hamilton v roce  2014 svůj druhý titul.

Lorenzo není jedinou hvězdou MotoGP, která se letos přesunula k automobilovým závodům. V seriálu GT World Challenge totiž účinkuje s vozem Audi R8 LMS Evo II stáje WRT legendární Valentino Rossi. V barvách stáje FFF Racing si při úvodním podniku seriálu Lamborghini Super Trofeo Europe zase odbyl svou automobilovou premiéru Dani Pedrosa. Ten se má během aktuálního ročníku ukázat ještě v dalších dvou podnicích této série a do budoucna nevylučuje, že by přešel k autům nastálo.

Lorenzo přiznává, že poměřit síly se svým někdejším velkým rivalem Rossim by ho lákalo: "Od doby, co jsme ukončili kariéry v MotoGP, jsou naše vztahy mnohem lepší. Momentálně ale Valentino závodí v jiné sérii než já. Ale kdo ví, třeba se někdy v budoucnu na dráze znovu potkáme," uvedl.

Výsledky závodu Porsche Supercupu v Imole:
1. Dylan Pereira (Lucembursko, BWT Lechner Racing) 14 kol, 2. Larry ten Voorde (Nizozemsko, Team GP Elite) +2,014, 3. Harry King (Velká Británie, BWT Lechner Racing) +2,995... 30. Jorge Lorenzo (Itálie, Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG) +35,745.

Zdroj: vlastní reportáž redakce, úvodní foto: Porsche Supercup